| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar |

Sağlığı ve Hastalıkları

Kahkahaların İnsan Beynine Etkileri

Amerikalı psikolog ve kişilik çalışmasının kurucularından Gordon Allport, “Hayattaki pek çok karışıklık sonunda gülmekten başka uygun bir kılıcımız olmadığını umutsuz” dedi. Bilim adamları, 1970'lerden bu yana neşe dolu kahkahaların nörolojik etkilerini incelediler. Kahkahaların psikolojik, fizyolojik ve nörolojik etkilerinin bilimsel araştırması olan gelotolojinin kurucu babası, kendisini çalışma katılımcısı olarak kullanan Norman kuzenlerdi. Kuzenlerin yayınlanmasından bu yana; çığır açan sonuçlar, başka birçok çalışma yapılmıştır. Sonuçlar, neşe dolu kahkahaların beynin ruh halini, stresi, kan basıncını ve bağışıklık tepkilerini kontrol eden hormonların düzenlenmesini teşvik edebileceğini gösteriyor.

Norman Cousins

Norman Cousins, daha önce tıbbi olmayan bir görevli Eğitim, mizahın beyin üzerindeki mucizevi etkileri sayesinde fiziksel sağlığı iyileştirebileceğini öne süren ilk kişi oldu. Omurgadaki eklemlerin kaynaşmasına neden olabilecek kronik enflamatuar bir hastalık olan ankilozan spondilit tanısı konduğunda Kuzenler, büyük miktarda C vitamini ve mizahı birleştiren bir iyileşme sistemi icat etti. Felce yakın felç geçirdi ve "Bir Hastalığın Anatomisi" kitabını yazdı. Daha sonra kalp krizinden kurtarmak için aynı yöntemi kullandı. Cousins & # 039; çalışma prestijli New England Tıp Dergisi'nde yayınlandı.

Stres Giderici

Dr. Loma Linda Üniversitesi Müttefik Sağlık ve Tıp Okulu'ndan bir immünolog olan Lee Berk, neşe dolu kahkahaların 1980'lerden bu yana hormonların düzenlenmesi üzerindeki etkilerini inceledi. Berk ve meslektaşları kahkahaların beyindeki stres hormonları kortizol ve epinefrin düzenlemesine yardımcı olduğunu buldu. Ayrıca, kahkahalar ve anti-vücutların ve endorfinlerin üretimi ile vücudun doğal ağrı kesicileri arasında bir bağlantı buldular. Komik bir şeyin geleceği beklentisi bile olumlu etkiler yaratmaya yetiyor, Dr. Berk.

Beyin Ödül Sistemi

Mizah aynı zamanda beynin beynini düzenlemesine yardımcı olur. dopamin seviyeleri, 4 Aralık 2003 tarihinde bir Stanford araştırma ekibini bildirdi. "Ödül hormonu" olarak da bilinen Dopamin, ruh halini, motivasyonu, dikkati ve öğrenmeyi düzenleyen bir nörotransmiterdir. Psikolojik olarak dopamin, bir zevk duygusu tetikler. Stanford ekibi, daha önce komik veya komik olmayan olarak derecelendirilen karikatürlere bakarak 16 çalışma katılımcının beynini inceledi. Komik karikatürlerin, beynin limbik sisteminde dopamin düzenlemesinde çok önemli rol oynayan bir alan kümesini harekete geçirdiğini buldular. Bulgular mizahın sadece ruh hali üzerinde değil aynı zamanda motivasyon ve öğrenme üzerinde de olumlu etkileri olabileceğini göstermektedir.

Kahkaha ve Serotonin

Neşe dolu kahkahaların serotonin seviyeleri üzerinde doğrudan bir etkisi olup olmadığına dair kesin veri yoktur. beyin. Beyindeki düşük serotonin seviyeleri saldırganlık, kaygı ve depresyon ile bağlantılıdır. Hem neşe dolu kahkahalar hem de serotonin kendini iyi hissettiriyor. Ancak neşe dolu kahkahaların ruh haliniz üzerindeki olumlu etkileri, artan dopamin ve endorfin seviyelerinin ve stres hormonu kortizol seviyelerinin azalmasının sonucu olabilir.

Patolojik Kahkaha

Patolojik kahkahalar uygunsuz, kontrolsüz veya kontrolsüz herhangi bir uyarıcıdan ayrıldı. Çok sayıda çalışma, patolojik kahkahaların ruh hali veya fiziksel sağlık üzerinde olumlu bir etkisi olmadığını göstermiştir. Aslında, araştırmacılar patolojik kahkahaların dopamin ve serotonin sistemlerindeki bir kusurdan kaynaklandığına inanmaktadır. Depresyon tedavisinde kullanılan Serotonin yeniden alım inhibitörleri patolojik kahkahaların tedavisinde etkili olmuştur, Iowa Üniversitesi duygusal düzenlemesinde lider bir uzman olan Antonia Damasio liderliğindeki bir araştırma ekibini bildirmektedir. Patolojik kahkahalar üzerine yapılan araştırmalar, sağlık üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmanın kendisini değil, patolojik olmayan kahkahaların temelindeki neşeliliğini göstermektedir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com