Astım ve zatürree, solunumu etkileyen akciğer rahatsızlıklarıdır, ancak neden, tedavi ve hastalık seyri bakımından büyük farklılıklar gösterir. Astım, akciğer hava yolu iltihabının ve daralmasının neden olduğu uzun süreli bir durumdur. Zatürree, hastalık seyrini tamamladıktan sonra çoğu insanın tamamen iyileştiği kısa süreli akciğer enfeksiyonu anlamına gelir. Astımı olan insanlar, özellikle yüksek dozda solunmuş steroid ilaçları kullananlarda, zatürree olma riskini artırır. Akciğer enfeksiyonları astımı olan kişilerde şiddetli olabilir, bu nedenle astımınız varsa pnömoni semptomlarının farkında olmanız önemlidir.
Nedenleri
Astım gelişimi, bazı genetik ve çevresel faktörler arasındaki karmaşık etkileşimleri içerir. Ailede astım öyküsü, bazı çocukluk çağı solunum yolu enfeksiyonları, hamilelik sırasında sigara içmek ve toz akarları, hamamböceği ve evcil hayvan tehlikesi gibi yaygın alerji tetikleyicilerine maruz kalmak, astım gelişim olasılığını artırır. Mesleki maruz kalmalar, yetişkinlerde başlayan astıma da katkıda bulunabilir.
Virüsler ve bakteriler, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, ABD'deki çoğu zatürree vakasına neden olur. Çocuklar viral pnömoniden daha sık etkilenir. Yetişkinler arasında, Streptococcus pneumoniae bakteriyel pnömoninin en sık nedenidir. Birçok çocuk ve bazı yetişkinler bu bakterileri hastalanmadan taşırlar, ancak başkalarını enfekte edebilirler.
Belirtiler ve Belirtiler
Sıkışmak, göğüste sıkışma, nefes darlığı ve öksürük - özellikle geceleri veya sabahları - - yaygın astım belirtileridir. Zatürree ayrıca sıklıkla balgamla üretilen öksürüğe neden olur. Bir veya iki günde gelişen göğüs ağrısı veya gerginliği, nefes darlığı, ateş, titreme ve yorgunluk sıklıkla zatürree olur. Bulantı, iştahsızlık ve vücut ağrıları da altta yatan nedenlere bağlı olarak da mümkündür. Astım semptomları tipik olarak uygun ilaçlar ile kontrol edilebilir veya önlenebilirken, zatürree kaynaklı öksürük ve halsizlik tedavi başladıktan sonra bile birkaç hafta sürebilir.
Tanı
Astım tipik olarak tıbbi ve aileye dayanarak teşhis edilir. tarihçe, fizik muayene ve akciğer fonksiyon testleri. Bu testler ne kadar iyi nefes aldığınızı ölçer ve spirometri ve tepe hava akımı içerir. Amerikan Allerji ve Astım Vakfı'nın (AAFA) açıkladığı gibi: Spirometri, solunan ve solunan hava miktarını ve akış hızını ölçer. Tepe hava akımı testi, akciğerlerden havayı atma hızını belirler; astım ile birlikte anahtar faktördür.
Pnömoni karakteristik semptomlara, gelişimlerinin zamanlamasına ve fizik muayeneye dayanarak teşhis edilir. Tanı sıklıkla göğüs röntgeni ile doğrulanır. Enfeksiyonun altında yatan nedenini belirlemeye yardımcı olmak için sıklıkla kan ve balgam testleri yapılır.
Tedavi
Astımın tedavisi yoktur, bu nedenle amaç uygun ilaçlarla semptomların oluşumunu kontrol etmek ve azaltmaktır. Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü tarafından yaptırılan "Astım Kılavuzları" tarafından önerildiği gibi. Çoğu astım ilacı solunur, doğrudan solunum yollarına iletilmesine izin verir. Hızlı rahatlama ilaçları ani astım semptomlarını kontrol eder. Denetleyici ilaçlar astım ataklarının sayısını ve şiddetini azaltır ancak ani semptomları hafifletmez. İlacın tipi ve dozu astım şiddetine bağlıdır ve izleme ve takip esastır.
Zatürree tedavisi enfeksiyonun nedenine ve ciddiyetine bağlıdır. Bakteriyel pnömoni antibiyotiklerle tedavi edilir ve viral pnömoni için antiviral ilaçlar verilebilir. Şiddetli zatürree hastaları genellikle oksijen tedavisi ve muhtemelen solunum makinesi dahil olmak üzere yatan hasta bakımı gerektirir.
Uyarılar ve Önlemler
AAFA, astım krizinin aşağıdaki belirti ve semptomlarının acil tıbbi yardım gerektirdiği konusunda uyarır: - hızlı teneffüs edilirken cildin kaburgalar arasında içe doğru hareketi ile nefes alma; - soluk yüz veya dudaklar veya tırnaklar mavimsi görünür; - kaburga veya mide hızlı ve derin bir şekilde içeri ve dışarı hareket ediyor; - çocuklar ve bebekler ebeveynlerine cevap vermezler veya tanımazlar.
Zatürree semptomları için, özellikle de zaten astımınız varsa, tıbbi yardım alın. Nefes darlığı, solunum zorluğu ve baş dönmesi veya bayılma kötüleşirseniz en yakın acil servise gidin.
Tıbbi danışman: Shilpi Agarwal, M.D.
, , ] ]