Maydanoz, taze bir salata maddesinden bahsetmek yerine, lezzet, sos ve garnitürlerde kullanılabilir. Bitki ayrıca, çeşitli hastalıkların hafifletilmesinde yardımcı olabilecek tıbbi bir bitki olarak kabul edilir. Amerikan mutfağında antioksidan bakımından zengin bir bileşen olmasına ek olarak, sağlıklı ve keskin bir çay yapar.
Besleyici Yapraklar
Maydanoz, A ve C vitaminlerinin yanı sıra minerallerin de iyi bir kaynağıdır. demir ve kükürt. Maydanozda en yüksek miktarda bulunan besin, kemik yoğunluğu ve sağlıklı bir kardiyovasküler sistem için önemli olan K vitaminidir. Maydanoz çayını taze maydanoz yapraklarından elde etmek en iyisidir, böylece en fazla besinleri korur.
Diüretik Etkiler
Yüzyıllar boyunca geleneksel tıp, diüretik etkilerinden dolayı maydanozu tanır. "Etnofarmakoloji Dergisi" nde yayınlanan 2002 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar sıçanlara maydanoz çayı vermişlerdir. 24 saat sonra idrar miktarında artış olduğunu gösterdiler. Bilim adamları, maydanozdaki sodyum ve potasyumun yeniden emilimini engelleyen özelliklerin neden olduğunu belirlediler. Bu, böbrek taşları, safra taşları, sarılık ve şişmanlık durumunda avantajlıdır, çünkü diüretik etki vücuttaki uygunsuz su birikintilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Antioksidan Zengin
"British Journal'da yayınlanan bir 1999 makalesi "Beslenme", bir hafta boyunca antioksidan içeren yiyecekleri kısıtlayan bir diyet ve daha sonra her gün ikinci bir hafta boyunca maydanoz tüketen bir diyet kullanan 14 çalışma grubundan bir grupta rapor etti. İkinci haftanın sonunda, araştırmacılar maydanozun katılımcılarda oksidatif stres belirteçlerini azalttığını buldular. Bu maydanozun antioksidanlar bakımından zengin bir bitki olarak insan vücudunda sağlıklı bir rolü olduğunu gösterir. Antioksidanlar, anti-enflamatuar ve anti-kanserli etkilere sahiptir, bu da sağlıklı kalmak ve hastalığı önlemek isteyen herkes için önemli kılar.
Flavonoid Zengin
Maydanoz, bitkilerde bulunan pigmentler olan çeşitli flavonoidlerle doludur. . Apigenin adı verilen maydanozda bol miktarda bulunan bir flavonoid, meme kanseri hücrelerinin çoğalmasını engellediği bulunmuştur. "Kanser Önleme Araştırması" nda yayınlanan bir 2011 çalışmasında bir sıçan grubuna apigenin ve kontrol grubuna plasebo uygulanmıştır. Apigeninli sıçanlarda kanserli hücrelerin çoğalması daha yavaştı ve apigenin kadınlarda meme kanseri riski olasılığını azaltabileceğini gösterdi.