I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında, hardal gazı kimyasal bir savaş maddesi olarak kullanıldı. Gaza maruz kalan askerler kanlarında değişiklikler geliştirdiler ve onları tedavi eden doktorlar hardal gazının kanseri tedavi etmek için de kullanılabilecek bir madde olduğunu iddia etti.
The Basics
Hardal gazı, daha azot denilen hardal, son derece toksik bir maddedir. Birinci Dünya Savaşı'nda Almanlar tarafından yaratılmış, bu savaşta kullanılan en etkili kimyasal olarak adlandırılmıştır. Gaz maskesi takılmadıysa ölüm oranı yüzde 50 civarındaydı. Vücuda maruz kalan vücudun herhangi bir yerinde, ciltte yanma, gaz solunduğunda akciğer dokularında ciddi tahrişe kadar acı çeker.
Kemoterapinin Keşfi
II. Dünya Savaşı sırasında bazı askerler yanlışlıkla hardal gazına maruz kalan düşük beyaz kan hücresi sayımına sahip olduğu bulundu, bu da doktorların maddenin bir kemoterapi ajanı olarak olasılıklara sahip olabileceğinden şüphelenmesine neden oldu. Beyaz kan hücreleri ve kanser hücrelerinin ikisi de çok hızlı büyür ve teori, hardal gazının kanser hücreleri üzerinde beyaz kan hücreleriyle aynı etkiye sahip olabileceğini ileri sürdü. İlerlemiş lenfomalara sahip bazı hastalara - lenfoma, beyaz kan hücrelerinin kanseridir - damar yoluyla hardal gazı şeklinde verildi. Etkiler uzun süreli olmamakla birlikte hastalar düzeldi.
Azot Hardalı ve Kemoterapisi
Azot hardalı türevlerinden bazıları hala günümüzde kemoterapide kullanılmaktadır. Genellikle diğer kemoterapi ilaçlarıyla birlikte kullanılırlar. Mustargen, mustine ve mechlorethamine hidroklorür, hepsi azot hardalı biçimleridir. Bu ilaçlar lenfoma ve kanserler için damarlara enjekte edilir ve ayrıca bir tür lenfoma cilt lezyonları için losyon olarak kullanılır. Hodgkin hastalığı, Hodgkin dışı lenfoma ve akciğer ve meme kanserlerinde palyatif kemoterapi olarak azot hardal preparatları kullanılır. Palyatif kemoterapi bir tedavi değildir, ancak tümörleri küçültmek veya yaşam kalitesini iyileştirmek için kullanılır.
Zehirlilik
Azot hardalı ilaçları aşırı derecede toksiktir. Aslında, kansere neden olabileceği gibi onu iyileştirmeye de yardımcı olabilirler. Bu ilaçları hazırlayan sağlık personeli eldiven gibi koruyucu kıyafetler giymeli ve tozu solumaktan kaçınmalıdır. Drugs.com'a göre, Mustargen ile tedavi, hastanın ikinci bir kötü huylu tümör geliştirmesine neden olabilir ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, ona “muhtemel bir kanserojen” veya kansere neden olan ajan diyor. p> Orijinal haliyle hardal gazı, akciğer kanseri için bir tedavi olarak kullanılmamasına rağmen, azot hardal türevleri hala kullanılmaktadır. Kanser hayatı tehdit edici bir tıbbi durumdur. Sorularınız veya endişeleriniz varsa, bir sağlık hizmetleri uzmanıyla görüşün.