Vücudunuz doğal olarak koenzim Q-10 olarak da bilinen CoQ-10'u üretir. Hücrelerinizin enerji üretmesine yardımcı olur ve bunların potansiyel olarak zararlı kimyasallardan korunmasına yardımcı olmak için bir antioksidan olarak işlev görür. Bazı insanlar CoQ-10 takviyelerinin vücuttaki işlevlerine bağlı olarak çeşitli tıbbi durumlar için kullanılmasını savunurlar. CoQ-10 takviyesi için en güçlü fayda kanıtı, kullanımın rutin olarak önerilmemesine rağmen, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon ve kolesterol düşürücü statin ilaçlarının yan etkilerini azaltma konusundaki etkileriyle ilgilidir. Kalp kası zayıflaması veya hastalığı sonunda konjestif kalp yetmezliğine yol açabilir. Bu durumla, kalbin pompalama kabiliyeti vücudun taleplerini karşılayamaz. Kalp, yüksek enerji ihtiyaçları nedeniyle nispeten yüksek bir CoQ-10 gereksinimine sahiptir.
Konjestif kalp yetmezliği olan kişilerde CoQ-10 takviyesinin etkinliğini test eden 13 klinik çalışmanın bir analizi Şubat 2013 sayısında yayınlandı. Amerikan Klinik Beslenme Dergisi. Koenzim Q-10 takviyesinin 4 ila 24 hafta boyunca günde 60 ila 300 mg, kalp pompalama kapasitesini arttırdığı ve hastalık şiddetini azalttığı bulundu. Bununla birlikte, yazarlar CoQ-10 takviyelerinin kalp yetmezliği için potansiyel yararlarını belirlemek için daha büyük araştırmalara halen ihtiyaç duyulduğunu belirttiler.
Kan Basıncı
Bazı kalp ve kan damarı hastalıklarının kaybı, kan basıncını artırabilir arter esnekliği. CoQ-10'un arter esnekliğini arttırmadaki etkinliğini test eden 5 çalışmanın bir analizi Nisan 2012 sayısında "Ateroskleroz" da yayınlandı. İnsanlara CoQ-10'un 4-12 hafta boyunca günlük 150 ila 300 mg dozlarında arter esnekliğini arttırdığı tespit edildi.
Yüksek kan basıncı olan kişilerde benzer dozlarda CoQ-10'un da kanı düşürdüğü bulundu. "İnsan Hipertansiyonu Dergisi" nin Nisan 2007 sayısında yayınlanan 12 klinik çalışmanın analizine göre, yan etki üretmeden baskı. Bununla birlikte, 2013 itibariyle, CoQ-10 takviyeleri, yüksek tansiyonu olan kişiler için standart tedavinin bir parçası olarak önerilmez. Kolesterol üretimini inhibe eden kolesterol düşürücü statin ilaçlarının kullanımı, CoQ-10 üretimini de engelleyebilir. Kas ağrısı ve zayıflığı, statin tedavisi alan kişilerde olası yan etkilerdir.
CoQ-10'un statin tedavisi alan kişilerde kas semptomlarını hafifletmedeki etkinliğini test eden klinik çalışmalara genel bakış, 12 Haziran 2007'de yayınlandı "Amerikan Kardiyoloji Koleji Dergisi" Her ne kadar kanıtlar kesin olmasa da, yazarlar günde yaklaşık 200 mg CoQ-10'un kan CoQ-10 seviyelerini yükseltebileceğini ve büyük statin dozları alan kişilerde kas semptomlarını hafifletebileceğini öne sürüyorlar. Bununla birlikte, yazarlar, CoQ-10'un rutin kullanımının, statin alan kişiler için yeterli fayda kanıtı olmadığı için önerilemeyeceğini belirtmektedirler.
Diğer Koşullar
Çünkü insanlardaki kanıtlanmış etkinliği yoksundur. Örneğin, CoQ-10 bir antioksidan olarak işlev görebilir ve serbest radikaller olarak bilinen kimyasallardan hücrelere zarar gelmesini önler. Parkinson hastalığı, meme kanseri ve erkek kısırlığı gibi durumların önlenmesine veya tedavi edilmesine yardımcı olduğu için teşvik edilmiştir. Bununla birlikte, 2013'ten itibaren, tamamlayıcı CoQ-10'un bu koşullar için faydalı olduğuna dair kanıt yoktur.
Koenzim Q-10 takviyeleri nispeten güvenlidir ancak tıbbi gözetim altında kullanılmalıdır. Tipik bir günlük doz 100 ila 200 mg arasındadır ve eşit parçalara bölünür. Ek CoQ-10'un olası yan etkileri arasında gastrointestinal rahatsızlık, alerjik döküntü ve baş ağrısı bulunur. CoQ-10 ayrıca bazı reçeteli ilaçlarla da etkileşime girebilir.
, , ] ]