Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya'nın bazı bölgelerine özgü bir bitki olan Coriander, Çin, Tayland, Endonezya ve Orta Doğu mutfağında, kişniş adıyla bilinen keskin yapraklarında ve tohumlarında kullanılır. Kişniş tohumları baharatlı bir turunçgil tadındadır ve körilerden biraya kadar değişen yemeklerde kullanılır ve ayrıca bazı turşu tariflerinde de kullanılır. Yaygın olarak yetiştirilen bir bahçe bitkisi olan kişnişin tohumları, çeşitli olası sağlık yararlarına sahiptir.
Blood Sugar
Kişniş kan şekerini düşürür ve Ocak 2011'de yayınlanan bir araştırmaya göre bir antioksidan görevi görür "Hint Deneysel Biyoloji Dergisi." Diyabetik laboratuvar hayvanlarında kişniş tohumu tozu kan şekeri ve insülin seviyelerini belirgin şekilde düşürmüştür. Ayrıca vücudun serbest radikallerden korunmasına yardımcı olan kimyasallar olan antioksidanların geri kazanılmasına yardımcı oldu. Bu kimyasallar, kanser ve kalp problemleri gibi kronik hastalık riskinizi artırabilir. Kişnişle beslenen hayvanlarda serbest radikallerden kaynaklanabilecek pankreasın insülin üreten hücrelerinin zarar görmesi de azalmıştır. İnsanlarda sonuçlarını doğrulamak için daha fazla araştırmaya hala ihtiyaç vardır.
Insülin
Kişniş de, "Fitoterapi Araştırmaları" dergisinin Mart 2009 sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre insülin sekresyonunu artırabilir. İran Varamin İslami Azad Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde yapılan laboratuar hayvanları üzerinde yapılan ön çalışma, vücut ağırlığının kilogramı başına 200 miligram kişniş tohumu özünün kan şekeri miktarını azalttığını ve pankreastan insülin salınımını artırdığını gösterdi. İnsan denekleriyle ilgili benzer çalışmalar hala eksiktir, bu yüzden insülin üretiminizi iyileştirmek için kişniş tüketmeden önce doktorunuza danışın.
Nöroprotektif Faydalar
"Moleküler Nörobiyoloji" dergisi Mart 2011 sayısında yayınlanan bir çalışmasını yayınladı. sinir sistemini hasardan koruyabilecek kişnemin anti-enflamatuar özellikleri. Yazarlar, kişniş içeren bazı baharatların tüketimi gibi yaşam tarzı faktörlerinin, düşük düzeylerde nörodejeneratif hastalıklara katkıda bulunabileceğine dair kanıtlar bulunduğunu belirten yazarlar, bu bileşiklerin nörolojik enflamasyonu azaltabileceği sonucuna varmıştır. Bu çalışma aynı zamanda kişnişle birlikte alınan diğer baharatları da içeriyordu, bu nedenle bu sonuçlar oldukça başlangıç, ancak umut verici.
Kanser
Kişniş, yayınlanmış bir çalışmada kolon kanserine karşı koruyucu yararlar göstermiştir. "Etnofarmakoloji Dergisi" nin Ağustos 2000 sayısı. Bu laboratuvar çalışmasında, kişniş kandaki kolesterol seviyelerini düşürdü ve laboratuvar hayvanlarında sterol bileşikleri ve safra atılımını arttırdı, bu da kolondaki toksin seviyelerini düşürdü. Araştırmacılar, ön çalışmalarının sonuçlarına dayanarak, kişnişin, kolondaki lipidlerin, kolon kanserine yol açabilecek zararlı etkilerine karşı koruyucu yararlar sağladığı sonucuna varmışlardır. Bununla birlikte, hayvanlarda kolon kanseri riskine ilişkin bu olumlu sonuçları doğrulamak için insanlar üzerinde daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Güvenlik
Kişnişin güvenliği, “Gıda dergisinin Ocak 2009 sayısında yayınlanan bir çalışmada değerlendirildi. ve Kimyasal Toksikoloji. " Burdock Group, Orlando, Florida tarafından yapılan laboratuar hayvanları üzerinde yapılan çalışma, vücut ağırlığının kilogramı başına günde 500 miligram kişniş esansiyel yağının 28 gün boyunca dozlarda toksisite ile sonuçlanmadığını gösterdi. Kişniş esansiyel yağı da kilogram vücut ağırlığı başına 160 miligram, yani yemek pişirmek için yaygın olarak kullanılan seviyelerde güvenli bulunmuştur. , , ] ]