| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Görünüm |

Sağlığı ve Hastalıkları

Kemoterapinin Dişler Üzerindeki Etkileri

Kemoterapi, kanseri tedavi etmek için ilaç kullanımıdır. Tedavi, hızla bölünen kanser hücrelerini hedef alır, ancak ağzınızdakiler de dahil diğer hücreleri de etkileyebilir. Bu ilaçlar ayrıca vücudunuzun enfeksiyonla savaşma yeteneğini de azaltır. Kemoterapi diş çürümesine, ağrıya veya enfeksiyona neden olabilir.

Diş Çürüğü

Yapışkan bir bakteri filmi tarafından oluşturulan plak - asitler diş minesine saldırdığında diş çürüğü oluşur. Bu asit, emayeyi parçalayarak dişinizde boşluklar adı verilen küçük delikler oluşturur. Kemoterapi, tükürük bezlerini etkiler; tükürük üretimini azaltır. Bu, kserostomi veya kuru ağız olarak bilinen bir durum yaratır. Tükürük, diş çürümesini önlemeye yardımcı olduğu için oral hijyen için hayati öneme sahiptir. Tükürük dişlerinizdeki ve dişetlerinizdeki asidi etkisiz hale getirerek diş minesine saldırarak oyuklara neden olur. Kemoterapi ayrıca ağızdaki faydalı ve zararlı bakteriler arasındaki dengeyi de bozar. Bu, zararlı bakterilerin dişlerinizi tutup eklemelerini sağlayarak diş çürümelerini teşvik eder.

Gecikmeli Büyüme

Kemoterapi, çocuk dişlerinin büyümesini ve gelişimini etkileyebilir. Tedaviler, gelişen dişlerin boyutunu ve şeklini etkileyebilir ve yeni dişlerin patlamasını geciktirebilir. Çocukluk çağı kanserleri için kemoterapi alan çoğu çocuk, dişlerini düzeltmeye yardımcı olmak için ortodontik tedaviler yapmak zorunda kalacaklar.

Kemoterapi dişlerinizde ve çenenizde ağrıya neden olabilir. Bu ağrı tedavilerin stresi nedeniyle geceleri dişlerinizi taşlamanızdan kaynaklanabilir. Ayrıca diş çevresindeki sinirlerin zarar görmesinden de kaynaklanabilir. Bu sinir hasarı, tedaviler durduktan sonra bile diş hassasiyetlerine neden olabilir.

Enfeksiyon

Ağız zarındaki hücreler genellikle kemoterapi ile zarar görür. Bu hasar dişlerin sağlığını da etkileyebilecek yara ve enfeksiyonlara neden olabilir. Kemoterapi, beyaz kan hücrelerini yok ederek bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Bu, vücudun bakteri, mantar ve virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlarla daha az mücadele edebileceği anlamına gelir. Zayıflamış bağışıklık sistemi sayesinde, ağızdaki iyi bakteriler bile enfeksiyona neden olabilir. Kemoterapi alanlara ağızdan enfeksiyonları önlemek için sıklıkla antibiyotik verilir. Bununla birlikte, tedavi edilmezse, enfeksiyon diş eti içinde yayılarak diş kaybına neden olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com