Kimyasal peeling, cildin en üst katmanlarını çıkarmak için aşağıdaki maddelerden birini açığa çıkararak birkaç maddeden birini kullanır. Genel olarak, aktif bileşenin kimyasal bir kabuktaki konsantrasyonu arttıkça, ürün derinin derine iner. Ayrıca, aktif bileşen konsantrasyonu arttıkça, yan etki riski de artar.
Kızarıklık, Şişlik ve Kaşıntı
Kızarıklık, şişme ve kaşıntı, kimyasal bir kabuğun en sık görülen yan etkileridir. Güneş yanığı gibi görünen ve hissedilen bu etki, kabuğuna bakılmaksızın gerçekleşebilir. Kimyasal kabukları tezgah üstü ev kabuğundan tıbbi bir tesiste anestezi altında yapılanlara kadar değişmektedir. Ev kabuğundaki peeling bileşenlerinde çok düşük konsantrasyonlar olsa da, hassas cilde sahip kişiler bu yan etkileri yaşayabilir. Estetik uzmanları ve doktorlar, ev kabuğunda bulunanlara göre daha yüksek konsantrasyonda eksfoliontlu kimyasal peeling sunmaktadırlar. Kızarıklık, kabarma ve kimyasal bir soymayla ilişkili kaşıntı genellikle cildin iyileştiği şekilde çözülür.
Cilt Rengi Değişiklikleri, Çatlama ve Soyma Genellikle bir doktor tarafından uygulanan TCA kabukları, daha belirgin kırışıklıklar ve düzensiz cilt renklerinin düzeltilmesine yardımcı olur. Bu daha geniş bir kabuğun olası yan etkileri arasında cilt renginin kaybı, cildin kararması, çatlama ve soyulma sayılabilir. Koyulaştıkça cilt kurur, çatlar ve soyulmaya başlar, altında daha taze görünen bir cilt ortaya çıkar. Bu işlem 4 ila 7 gün arasında sürebilir ve tahrişe neden olabilir. Enfeksiyon, çatlama ve soyma işleminin olası ikincil bir yan etkisidir.
Enfeksiyon ve Yaralanma
Herhangi bir kimyasal peel ile enfeksiyon ve yara izi oluşabilir. İşlem sırasında cildin koruyucu, dış tabakası alındığından, cilt enfeksiyona karşı daha savunmasızdır. Her ne kadar nadir olsa da, virüslere, bakterilere veya mantarlara neden olabilir. Genel olarak, enfeksiyon ve yara izi riski soyma derinliğine göre artar. Kimyasal bir soyulma sonrası uygun bakım, enfeksiyon ve yara izlenme ihtimalini büyük ölçüde azaltabilir.