Tatlı, şekerli yiyecekleri yemeyle ilişkili diş ağrısı, rahatsız edici ve sinir bozucu olabilir. Ağrı, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen dişin iç dokusunun tahrişinden kaynaklanır. Sık görülen suçlular arasında bir boşluk, dişinizde bir çatlak veya diğerlerinin yanı sıra dentin duyarlılığı adı verilen bir durum bulunur. Bir diş muayenesi ve röntgenle birlikte diş ağrısının doğası ve süresi, diş hekiminizin rahatsızlığınızın nedenini ve en iyi hareket tarzını belirlemesine yardımcı olur.
Diş Yapısı ve Hassasiyet
Her diş kaplıdır sert bir dış tabaka ile. Emaye, dişin diş etinin diş eti üzerindeki görünür kısmı olan tacı kaplar. "Cementum covers the tooth roots.", 3, [[Dentin, dişin orta tabakasını oluşturur. Bu kemik benzeri materyal, dişin yumuşak, en iç kısımlarını, kan damarlarını ve sinirleri içeren hamuru kapsar. Dentin, emaye veya sement ile olan arayüzünden dişin iç hamuruna kadar uzanan mikroskobik tüplerden oluşur. Dentin maruziyetine sahip emaye veya sementum kaybı, sıklıkla dişin küspesi içindeki sinirlerin tahrişinden kaynaklanan diş hassasiyetine yol açar. Diş hassasiyeti tipik olarak, aşağıdakileri içeren belirli tetikleyicilere cevap olarak ortaya çıkan kısa süreli keskin ağrıyı içerir: - sıcak ve soğuk yiyecekler veya içecekler - tatlı, ekşi ve tuzlu yiyecekler - dişe dokunma, dokunma veya kurutma
Boşluklar ve Diş Çatlaklar
Tatlıları yemekle ilişkili diş hassasiyeti aniden geliştiğinde, genellikle akut bir sorunu gösterir. Emaye içinden dentin içine nüfuz etmiş bir boşluğa sahip olabilirsiniz. Ya da etkilenen dişte bir çatlak gelişebilirdi. Sert bir madde çiğnerken veya dişinize darbeye cevaben diş çatlaması veya kırılması meydana gelebilir. Akut bir diş problemi genellikle farklı tetikleyicilere karşı duyarlılığa neden olur, bu nedenle çeşitli yiyecek veya içeceklerde keskin ağrı hissedebilirsiniz.
Dentin Aşırı Duyarlılığı
boşluk veya diş kırığı gibi başka bir diş probleminden kaynaklanmayan spesifik tetikleyiciler. Dentin maruziyeti ile birlikte emaye veya sementum kaybı, en sık 20-40 yaş arası yetişkinlerde ortaya çıkan DH'nin altta yatan nedenidir. DH, aşağıdakileri de içeren çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir: - yaşa bağlı aşınma ve aşırı derecede agresif diş fırçalama. - dişeti veya periodontal hastalığın geri çekilmesi - bruxism veya dişlerin taşlanması
Kısa süreli DH evde veya profesyonel diş beyazlatma işleminden sonra da sıklıkla görülür. Bazı insanlarda DH için özel bir neden tanımlanamaz. Şekerli yiyeceklerin - hem ekşi hem de tuzlu yiyeceklerin - sinir ağrısını tetikleyen kağıt hamuru üzerindeki kısa süreli kimyasal etkileri nedeniyle DH ile ilişkili diş ağrısını tetiklediğine inanılmaktadır. Diğer tetikleyiciler, pulpanın sinirlerini diğer mekanizmalarla tahriş eder.
Tedavi
Şekerli gıdalarla ilişkili diş ağrısı tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Bir boşluk sadece erken yakalarsanız doldurma gerektirebilir. Daha kapsamlı diş çürüğü bir taç veya kök kanal tedavisi gerektirebilir. Çatlak diş tedavisi, bölgeye ve kırığın boyutuna bağlıdır. Benzer şekilde, periodontal hastalık veya geri kalan diş etleri için tedavi durumun ciddiyetine bağlıdır.
DH için birkaç tedavi mevcuttur. Potasyum veya florür tuzları gibi duyarsızlaştırıcı maddeler içeren tezgah üstü diş macunları, gargaralar ve sakızlar, hafif ila orta dereceli DH için etkili olabilir. Bu ürünler rahatlama sağlamazsa, diş hekiminiz, dişlerinize florür verniği veya başka bir mineral madde uygulanması gibi bir ofiste tedavi önerebilir. Diş hekiminiz ayrıca, diş minesinin daha fazla aşınmasını önlemek için diyet veya diş hijyeni uygulama değişiklikleri konusunda size tavsiyede bulunacaktır.
Tatlımla ilişkili olsun olmasın, diş ağrıları yaşarsınız. Ağrı, vücudunuzun sizi bir sorun olduğu konusunda uyarma biçimidir ve göz ardı edilmemesi gerekir. Diş ağrısı için tedavide gecikme genellikle daha ciddi bir diş problemine ve daha pahalı bir onarım veya ilgili diş kaybına neden olur. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere herhangi bir uyarı belirtisi veya semptomunun eşlik ettiği diş ağrıları yaşarsanız, acil tıbbi veya dişhekimliği yardımı isteyin: - ani veya kötüleşen yüz şişmesi veya kızarıklığı - ateş veya titreme - zor veya gürültülü solunum
Gözden geçirilmiş ve revize edilmiş Yazan: Tina M. St. John, MD