Dişlerinizdeki beyaz lekeler rahatsız edici olabilir. Zaman zaman dişlerinizde kahverengi veya sarı bir yüzey lekesi beklediğinizi ve bunların nasıl tedavi edileceğini biliyor olsanız da, hiç kimse beyaz lekeler hakkında konuşmuyor gibi görünüyor. Bu işaretler genel olarak sağlık durumunun doğrudan bir göstergesi değildir, ancak diş sağlığınız üzerinde ciddi etkileri olabileceği için bunları göz ardı etmemelisiniz.
Beyaz Lekelerin Kökeni
Dişlerdeki beyaz lekeler neden olabilir Çocuklarda en belirgin olan ancak bazen yetişkinlerde görülen ve çok fazla flor aldığınızda meydana gelen floroz adı verilen bir durum. Boşlukları önlemek için genel olarak içme suyuna florür eklenir. Yetişkinler için, beyaz lekelerin ana suçlusu Dr. Ellis Phillips'e göre dişlerdeki mineralizasyon kaybıdır ve içeceklerden, plaktan ve hatta asit geri akışından gelen çok fazla asit dişlerinizle temas ettiğinde ortaya çıkabilir. Bu, sık sık diş tellerinin çıkarılmasından sonra veya çok asitli olan beyazlatıcı malzemeleri kullandıktan sonra ortaya çıkar.
Potansiyel Sorunlar
Dişlerdeki beyaz lekeler sarı dişlerden daha az zararlı görünse de, bu kesin olarak doğru değildir. Floroz tipik olarak zararsızdır, ancak çocuğun dişlerinin derin çukurlar geliştirdiği ve beyaz lekelerle kahverengiye dönüştüğü ciddi durumlar vardır. Emaye demineralizasyonunun neden olduğu beyaz lekeler ile diş çürüğünün ilk aşamalarını görüyorsunuz. Yalnız bırakılırsa, sonunda bir boşluk meydana gelir.
Risk Faktörleri
Hastalık Kontrol Merkezlerine göre, genellikle 8 yaşın altındaki çocuklarda emaye florozu meydana gelir ve sık sık fluoritlenmiş su içen çocuklar artmış olur. dişlerinde beyaz lekeler oluşma riski. Bir yetişkin olarak, yüksek oranda asitli içecekler içerseniz, asit geri akışına sahipseniz, bulimikseniz veya diş hijyeni alışkanlıklarınız zayıfsa demineralizasyona eğilimli olabilirsiniz.
Tedavi ve Koruma
Beyaz lekelerin çıkarılması olduğu gibi değildir. yüzey lekelerini çıkarmak kadar basit. Amerikan Pediatri Akademisi'ne göre, floroz ile florür dişe girdiğinde kalıcıdır. Emaye demineralizasyonu ile dişin daha fazla aşınmasını önlemek için gerekli adımları atmanız gerekir, aksi takdirde diş çürümesi olasıdır. Her iki durumda da dişlerinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabilecek diş hekimi ziyareti gerekir. Florür Dozu ve Yapılmaması Gerekenler
Florrozu önlemek için çocuğunuzun florit alımını izleyin. Çoğu kamu suyunda florür bulunduğundan bu, musluk suyuyla değiştirmek için florlanmamış su satın almanız gerektiği anlamına gelebilir. Demineralizasyonu önlemek için, Amerikan Diş Hekimliği Birliği'nin diş çürümesini önlemek için yönergeleri izleyin: Günde iki kez diş fırçalayın, her gün diş ipi kullanın, diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin ve dengeli bir diyet yapın.
, , ] ]