Yetişkin insan ağzı 32 kalıcı diş içerir. Bir diş için dört katman vardır. Kağıt hamuru, yumuşak bağ dokusundan, kan damarlarından ve sinirlerden oluşan dişin ortasıdır. Minerallerden yapılmış sement, hamuru örter ve dişin bağlanmasına yardımcı olur. Dişin büyük bir kısmı, dişe şeklini veren Dentin'den oluşur. Dişin parlak dış yüzeyi, Diş Sağlığı Alanına göre insan vücudundaki en sert madde olan emayedir. Beslenme için ihtiyaç duyulan yiyecekleri yırtıp çiğnemek için birlikte çalışan dört tür diş vardır.
Incisors
Kesim dişleri olarak da adlandırılan kesiciler düz, keskin kenarlı düz yüzeylere sahiptir. Ön 4 üst ve alt dişler kesicidir ve insan ağzında toplam 8 kesicidir. Bu dişler, yiyecekleri diğer dişlerin çiğneyebileceği küçük parçalara ayırıp ısırmaya çalışır. Ön dişliler, onu çene kemiğine bağlayan uzun bir konik köke sahiptirler.
Birincil (bebek dişleri olarak da bilinir) kesici dişleri, ilk çıkan dişlerdir. Online Bilgi Dergisi'ne göre en alt kesme dişleri genellikle 6 ila 10 ay arasında görünmeye başlarken, en üst kesme dişleri 8 ila 12 ay arasında gözükür.
Köpek Dişleri
Köpek dişleri ağzın köşelerinde bulunan güçlü, sivri uçlu dişler. İki üstte ve iki altta olmak üzere 4 adet köpek dişi vardır. Köpek dişleri kesici dişleri çevreler. Bu dişler, yiyecekleri parçalamak ve yırtmak için kullanılır.
Üst köpek dişlerine genellikle diş eti de denir. Köpek dişleri ağızdaki en uzun dişlerdir ve diğer dişlerin ötesine uzanır. Kesikler gibi, köpek dişlerinin tek bir kökü vardır. Ek olarak, köpek dişleri, Adli Diş Hekimliği Online’a göre tek bir dişi (bir dişin çiğneme yüzeyinde yuvarlak bir çıkıntı) olan tek dişlerdir.
iki molar ön diş, ayrıca biküsitler olarak da bilinir. Bu yetişkin insan ağzında toplam 8 ön molar diş yapar. Ön molarlar, en az 2 yarığa sahip düz bir üst yüzeye sahiptir ve yiyecekleri çiğnemek ve ezmek için kullanılır. Ön molar dişlerin ya 1 ya da 2 kökü vardır.
Molarlar
Ağzın en uzağında bulunan dişler azı dişleridir. Yetişkin insan vücudunda her kadranda 3, 12 molar vardır. Molarlar, gıdanın maksimum çiğneme ve öğütülmesini sağlayan en büyük üst yüzeye sahiptir. Bu, azı dişlerinin yemin öncesi yiyeceklerin buluştuğu nihai diş olduğu için önemlidir. Azı dişleri çene kemiğine tutturmak için 2 ila 4 arasında kök kullanırlar.
Üçüncü azı dişleri de bilgelik dişleri olarak bilinir. Bu azı dişleri, ortaya çıkan son kişidir, gençlerde yirmili yaşlara kadar patlarlar. Bilgelik dişleri genellikle çenedeki boşluk yetersizliğinden veya enfeksiyona yol açabilecek kısmi püskürmeler nedeniyle çıkarılır.