Kepek, beyaz veya sarımsı pulların dökülmesi ile sıkça tanınan bir cilt hastalığıdır. Çoğu durumda kepek kafa derisinde bulunur, ancak vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilir. Durum kulakların içinde veya çevresinde bulunduğunda bazen kulak kepek olarak da adlandırılır.
Tanımlama
Kepeklerin en yaygın nedenlerinden biri kuru cilttir, ancak yağlı cilt kepekle sonuçlanabilir. Mayo Clinic'e göre, bu türün kulaklarınızın arkası gibi yağ bezleri bakımından zengin bölgelerde bulunması muhtemeldir. Kepek de yeterince sık şampuanlamamaya veya saç bakım ürünlerine duyarlılığa bağlanabilir. Diğer zamanlarda, çoğu yetişkinin saç derisinde yaşayan maya benzeri bir mantar olan malassezia, kontrolden çıkar ve saç foliküllerinden çıkan yağları besler. Bu cilt tahrişine neden olur ve daha fazla cilt hücresi büyür. Ekstra cilt hücreleri öldükçe düşerler.
Türleri
En yaygın kepek türü mantar malasseziası ile ilgilidir. Seborrhoeic dermatitis, Grey Hair Loss web sitesine göre daha ciddi bir kepek türüdür. Saç derisinin yanı sıra, bu cilt hastalığı kulakları, kaşları, burun etrafındaki cildi, yanaklardaki çizgileri, alın ve koltuk altlarını etkileyebilir. Psoriasis, kafa derisini ve vücudun diğer bölgelerini etkileyebilecek başka bir cilt hastalığı türüdür. Bu durum dizlerde, belde ve cilt kıvrımlarının olduğu diğer bölgelerde meydana gelen gümüş rengi skalalarla tanımlanır.
Etkileri
Kepek genellikle ciddi bir tıbbi sorun teşkil etmez ve çoğu durumda kendini tedavi etmek. Bununla birlikte, cilt hastalığı kaşıntıya bağlı rahatsızlığa neden olabilir. Ek olarak, kepek, ufalanmaya neden olabilir ve gevreğin omuzlara ve çevresindeki alanlara dökülmesinden dolayı düşük özgüvene yol açabilir. Mevcut olan ve farklı tipler arasında değişen tezgah üstü kepek şampuanlarının çoğu, tek tip kullanımdan daha etkili olabilir. Doctor Good Skin web sitesinde önerilen diğer koruyucu yöntemler arasında, stresi önleme, sağlıklı bir diyet yemek, kimyasal ürünlerin kullanımından kaçınılması yer almaktadır. saçın içinde ve çevresinde ve güneşte biraz zaman geçirmek.
Dikkat Edilecek Noktalar
Cilt Merkezinde verilen bilgilere göre, kulak kepekleri bir süre boyunca hafif kortizonlu krem veya losyonların topikal uygulamaları ile tedavi edilebilir iki ila dört hafta. Enflamasyonu azaltmak için krem günde bir ila üç kez uygulanmalıdır.