Bazı yiyecekler kafa derisi dokusunu, bezleri ve üretken saç köklerini destekler. Mayo Clinic'teki doktorlar, genel olarak dengeli bir diyetin sağlıklı görünmesini sağlayan sağlıklı bir saçın bir göstergesi olduğunu vurgulamaktadır.
Protein
İnsan saçının hücresel yapısı, proteinleri temel almaktadır. Aldığınız gıda proteinlerinden sentezlenir. Et ve balık proteini saçın harika olmasına yardımcı olur. Domuz, hindi, dana eti, kuzu eti, tavuk, balık, kabuklular ve yumuşakçalarda tam protein bulun. Yumurtalar ve az yağlı süt ürünleri saçlar için “etsiz” sağlıklı besinlerdir.
Zor bir zaman geçiren, sağlıklı saçlar çeken vejetaryenler, diyetlerinde minimum düzeyde olabilen tam protein beslenmesini sağlamaya konsantre olmalıdırlar. Bu amaçla, yüksek proteinli pişmiş pinto, böbrek, siyah, lacivert ve büyük Kuzey fasulyesi, soya fasulyesi ürünleri ve kepekli tahılların çeşitli kombinasyonlarını yiyin.
Vitaminler
A ve C vitaminleri bağ dokusunu destekler çiziklerden ve kuru ciltten iyileşme çatlaklarına karşı güçlü bir saç derisi ve bağışıklık tepkisi için. Bu kategorideki harika saçlar için sağlıklı besinler arasında süt, peynir ve yoğurt, kırmızı biber ve portakal suyu bulunur.
Çeşitli B vitaminleri sağlıklı saçlar için saç derisine yardımcı olur. Zenginleştirilmiş kepek gevrekleri, birkaç B vitamini, A ve C vitaminleri içerebilir. Havuçlar, ıspanak, kırmızı biber ve kavun, hepsi de çeşitli konsantrasyonlarda bulunur.
Mineraller
bağışıklık ve protein sentezini destekler. Yüksek çinko katkı maddeleri istiridye, zenginleştirilmiş bazı tahıllı tahıllar, yengeç, hindi, kuzu, sığır eti ve tavuğu içerir. Yumurta, süt ve peynir sağlıklı çinko kaynağıdır ve ıspanağın da önemli çinko içeriği vardır.
Mineral selenyumun çinko ile benzer bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. İyi selenyum seçenekleri Brezilya fıstığı, konserve ton balığı ve çoğu etlerdir.
Yağ Asitleri
Omega-3 yağ asitleri kafa derisinin yağ bezlerini destekler. Bunlar saç derisini nemli tutmak için yağ üretir, böylece kepeklenmeyi önler ve sağlıklı saçları teşvik eder. Omega-3'lerinizi somon, ıspanak, badem, keten tohumu ve tofu gibi yiyeceklerden alın. Bu faydalı yağların diğer kaynakları sardalye, karides, morina balığı, halibut ve kırmızı balığıdır. Omega-3'leri içeren bir diyetle beslenen tavuklar bu yağ asidi bakımından zengin yumurtalar üretir. Sebze kaynakları yeşil fasulye ve portakal kabuğunu içerir.
, , ] ]