Melazma, cildin kısımlarının koyu kahverengi olmasına neden olan bir hastalıktır. Melazma tamamen yüzeysel bir cilt rahatsızlığı olmasına rağmen - herhangi bir şekilde kanserle veya başka bir ciddi sağlık problemiyle ilişkili değildir - etkilenen bireylerin derilerinin düzensiz ve lekeli renkleriyle başa çıkmaları zor olabilir. Melazma gelişen kişilerin yüzde sekseni, koyu ten rengi olan kadınlar arasında en fazla risk taşıyan yetişkin kadınlardır; ancak, çocukların melazma geliştirmesi mümkündür. Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun yaşlandıkça melazma gelişme olasılığını azaltmak için alabileceğiniz bir dizi önleyici tedbir vardır.
Nedenleri
Mayo Clinic ve Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne göre melasmanın dört ana nedeni vardır: güneş ışığında ultraviyole ışınlarına aşırı maruz kalma; östrojen ve progesteron hormonlarının yüksek dolaşımdaki kan konsantrasyonları; "the inheritance of a predisposition for the disorder;", 3, [[ve cildi tahriş eden ve cildin pigment üreten hücreleri olan melanositlerin aşırı üretimi ile sonuçlanan bir cilt bakım ürünü. Bu nedenlerin çoğu genellikle çocukların melazma geliştirmesine neden olmamakla birlikte, etkileri zamanla çocukları daha sonraki yaşamlarında daha duyarlı hale getirmek için birikir. Kadın hormonları östrojen ve progesteron ve melazma arasındaki güçlü bağ nedeniyle, menopozda, hamilelikte veya doğum kontrol haplarından hormon replasman tedavisi nedeniyle bu hormonlarda artış meydana gelen kadınlarda melazma gelişme eğilimi daha fazladır. Ek olarak, birçok anti-nöbet ilacı gibi bazı kozmetik ürünler ve ilaçlar cildinizi ultraviyole ışığının etkilerine karşı daha hassas hale getirebilir.
Belirtiler
Melasma, simetrik koyu kahverengi, gri, mavimsi lekelere neden olur. Cildin güneşe, özellikle de yanaklara, çene, alın, burun, boyun ve kollara çok fazla maruz kaldığı her yerde gelişmesi için siyah veya bronz pigmentli cilt. Melazma ile ilişkili başka sistemik semptomlar yoktur.
Tanı
Melasma en sık dermatolojik inceleme ile teşhis edilir. Bununla birlikte, Amerikan Dermatoloji Akademisi, birçok doktorun, cilt epitel hücrelerini test etmek ve renk bozulmasının melazmadan kaynaklandığını doğrulamak için küçük bir cilt biyopsisi yapacağını bildiriyor. Bir doktor, tanıya yardımcı olmak için bir Wood lambasını da kullanabilir. Bir Wood'un lambası, pigmentasyon değişiklikleri gözle görünmediğinde bile, renk değiştiren cilt kısımlarını aydınlatabilen karanlık bir odada kullanılan özel bir ultraviyole ışıktır.
Dermatoloji raporuna göre, birçok durumda, melazmanın neden olduğu yamaların, özellikle doğum kontrol hapları veya hamilelikten kaynaklanan hormonal dalgalanmalardan kaynaklanıyorsa kendiliğinden kaybolduğu bildirilmektedir. Bununla birlikte, çocuklardaki vakalarda, kendi başlarına çözmeyen semptomlar için çeşitli tedaviler vardır. Dermanetwork.org, bu tedavilerin kimyasal soyma, lazer yenileme, ağartma kremleri ve yoğun atımlı ışık terapisi, cilt rengini azaltmak için güçlü geniş bant ışık kullanan bir tedavi türü içerebileceğini belirtiyor.
Önleme
Joiedevie'ye göre .com, cildinizin ömür boyu devam edeceği güneş hasarının yaklaşık yüzde 80'i hayatınızın ilk 18 yılında meydana gelir. Bu hasarın kendisini melazma olarak göstermesi birkaç on yıl alabilir. Çocuğunuzun melazma riskini ve kendinizinkileri azaltmanın en iyi yolu, güneşten koruyucuyu düzenli ve sürekli kullanmak ve mümkün olduğunca doğrudan güneş ışığından uzak durmaktır. Mayo Clinic’e göre, çoğunlukla doğrudan güneş ışığında değil bir binada olsanız bile, 30’dan fazla bir SPF'ye sahip olan UVA ve UVB korumalı bir günlük güneş koruyucu kullanmalısınız. Dışarıda zaman geçirecekseniz, 45 yaşından büyük SPF'li bir güneş koruyucu kullanın. Uzuvlarınızı mümkün olduğunca kaplayan koruyucu şapkalar ve giysiler giyin.
, , ] ]