Egzama veya atopik dermatit ve sedef hastalığı, hastaların fiziksel rahatsızlıklarına ve utanmalarına neden olabilecek oldukça yaygın, kronik cilt durumlarıdır. Hastalıklar, immün fonksiyon bozukluğundan kaynaklanır ve bazı yaygın semptom ve tedavileri paylaşır, ancak aynı zamanda önemli farklılıklar da vardır. Psoriazis aslında cilt hücrelerinin yapılma şeklini değiştirirken, egzama çoğunlukla çevreye olan duyarlılıklarını artırır.
Neden
Uzmanlar, hem egzama hem de sedef hastalığının, bağışıklık sistemi bozukluğunda köklerinin bulunduğundan şüpheleniyor. Egzemadaki immün fonksiyon bozukluğunun nedeni tam olarak anlaşılmamasına rağmen, doktorlar sedef hastalığına neden olan immün hücre patolojisini iyi kavramışlardır. Sedef hastalığında, T hücreleri adı verilen beyaz kan hücreleri yanlışlıkla hastanın cildine saldırarak kan damarlarını genişleten ve diğer beyaz kan hücrelerini çeken bir zincir reaksiyonu başlatır. Net sonuç, yüzeye çok hızlı göç eden cilt hücrelerinin üretiminin artmasıdır ve pullu görünümlü hücrelerin birikmesine neden olur.
Belirtiler
Psoriasis, saçlı deri de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. tırnak ve ayak tırnaklarını. Egzama da her yerde görülebilse de, dirseklerin, dizlerin, ellerin ve ayakların, kolların, ayak bileklerinin, yüzün ve göğsün ve gözlerin çevresindeki cildin kıvrılmalarını etkileme eğilimindedir. Klasik psoriasis lezyonları kırmızı yamalar üzerine kalın, gümüş renkli, pullu bir görünüme sahiptir. Etkilenen tırnaklar sertleşmiş ve çukurlaşmıştır. Ek olarak, sedef hastalığı olan bazı insanlar spesifik bir artrit şekli geliştirir. Egzama olan hastalar sıklıkla alerji veya astım geçirir veya sonuçta gelişir. Egzama ekleri, bazen sıvıyı sızdıran küçük şişlikler ile kırmızı-kahverengiye dönüşür. Sedef hastalığı kaşıntılı olabilse de, egzama hemen hemen her zaman kaşıntılıdır ve duyu genellikle geceleri doruğa ulaşır. Egzama yamalarının çizilmesi çiğ cilde ve kabarık çarpmalara neden olur.
Hastalar
Egzama en sık bebekleri ve küçük çocukları etkiler. Ulusal Artrit ve Kas İskelet ve Deri Hastalıkları Enstitüsü, egzaması olan hastaların yüzde 85'inin 5 yaşından önce durumu geliştirdiğini ve 30 yaşından sonra ortaya çıkan durumların nadir olduğunu belirtmektedir. Hastaların yaklaşık yarısında egzama erişkinliğe devam edecek. Egzama, şehirlerde veya çok kuru iklimlerde yaşayan insanlarda daha sık görülür. Buna karşılık, sedef hastalığı öncelikle yetişkinleri etkiler ve çevresel koşullara karşı daha az hassastır.
Tetikleyiciler
Sedef hastalığı tetikleyicileri genel olarak fizyolojiktir - enfeksiyonlar, cilt yaralanmaları, bazı ilaçlar, sigara ve alkol içmek hepsi yol açabilir veya daha da kötüleşebilir sedef hastalığı bir bölümü. Egzama tetikleyicileri sert sabunlar, kaşıntılı giysiler, toz veya kum, solventler ve alerjenler gibi çevresel faktörler olma eğilimindedirler.
Tedaviler
Hem egzama hem de sedef hastalığı olan hastalar, iltihabı azaltmak veya kortikosteroidlerin kullanımından yararlanabilirler. fototerapi iyileşmeyi teşvik etmek için. Egzama için olan antihistaminikler, iltihaplanma ve kaşıntıyı kontrol etmeye yardımcı olabilir, ancak sedef hastalığı için yararlı değildir. Psoriasise özgü tedaviler arasında, D vitamini yapay bir şekli olan kalsipotrien ve cilt hücresi büyümesini yavaşlatan A vitamini türevleri olan topikal retinoidler bulunur.
, , ] ]