|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Görünüm
Sağlığı ve Hastalıkları

Soda Asitliğinin Zararlı Etkileri

Soda, pop veya soda pop diye adlandırsanız da, bu popüler içeceğin yüksek asit içeriği, dişlerinizdeki emayeyi geri dönüşümsüz olarak aşındırır. Bu soda tüketimi ile ilgili en yaygın sorundur. Emaye, dişleri ve altındaki hassas kökleri koruyan sert maddedir. Bakteriyel şeker metabolizmasından elde edilen asit yan ürünleri ile birlikte sodada bulunan sitrik asit ve diğer asit tipleri ile parçalanabilir. Bu sonuçta oyuklara, diş kaybına ve diş eti hastalığına yol açabilir. Kafeinli soda ayrıca mide zarındaki ülserleri tahriş edebilir ve midenin normalde sindirim proteinlerini aktive etmek için kullanılan asit salgılamasına neden olarak gastroözofageal reflü hastalığının semptomlarını şiddetlendirebilir.

Asit ve Dişler

sitrik, fosforik, malik, karbonik ve tartarik asitleri içerebilir. Bunlar son derece zararlı bir etki yaratır ve emayeyi yumuşatabilir ve demineralize edebilir. Asitler düşük bir pH değerine sahiptir ve bu da onları diş aşındırıcı ve aşındırıcı hale getirir. Soda asit içeriği ne kadar yüksek olursa, erozyon o kadar hızlı gerçekleşir. Sıklıkla soda tüketimi, emayeden hızlı bir şekilde yıpranmayla doğrudan ilgilidir. Bu, lezyonların diş yüzeyinde oluşmasına, çürümeye ve kaybolmaya yol açmasına neden olur.

Bakteriyel Asitler

Yüzlerce bakteri türü plak adı verilen kolonilerde yaşar ve dişlerinin yüzeyinde kalmasını sağlar. Bazı türler karbonhidrat metabolizması yoluyla diş çürümesine neden olur. Bakteriler karbonhidratları parçaladığında, sodadaki şekerler gibi, emayeyi parçalamaya başlayan güçlü bir asit üretilir. Bu, ağzın içindeki pH'yi düşürür ve ayrıca diş çürüğü olarak da bilinen diş çürüğü olasılığını arttırır. Dişleri kaplayan şekerli gazlı içecekler, çoğu şiddetli oyuklarda bulunan bir bakteri türü olan sükroz-bağımlı streptokok mutanları için hoş bir ortam yaratır. Bazıları için diyet terimi “güvenli” veya “kabul edilebilir” ile eş anlamlıdır, ancak diyetin soda çeşitleri halen emayenin yapısal bütünlüğü için önemli bir tehlike oluşturmaktadır. Her ne kadar diyet gazlı içecekler çok fazla fermente edilebilir karbonhidrat içermemesine rağmen, asit içerikleri emaye kaybına neden olacaktır.

Kafeinli Soda ve Mide Asidi

Yiyeceklerin çoğu, tipik mide pH'sı 1.0 ila 3.0'dan daha az asidiktir. En popüler gazlı içeceklerin pH'ı 2,4 ila 3,5 arasındadır ve portakal ve greyfurt gibi narenciye suları bile 3,2 ila 3,6 arasında bir pH'a sahiptir. Soda asitinin tek başına peptit ülser oluşturması veya iyileşme sürecini önemli ölçüde engellemesi muhtemel olmasa da, kafein içeriği, mide asidi salgılanmasını uyarır, ülser olanlarda ağrı ve rahatsızlığa neden olur. Ek olarak, bu aşırı salgı, yaygın olarak GERD olarak bilinen gastroözofageal reflü hastalığının semptomlarını kötüleştirebilir. Bu, alt özofagus sfinkterinin sporadik zamanlar boyunca beklenmedik bir şekilde açıldığı ve mide asidinin özofagusa girerek mide ekşimesi olarak bilinen yanma hissine neden olduğu kronik bir durumdur. Gastrik sekresyondaki artış, yemek borunuza akan asidin artması, duvarlarına zarar verilmesi anlamına gelir.

Tedavi

Florür durulamaları, diş hekimi tarafından reçeteli florür uygulamaları ve florürlü diş macunu kullanımı çok etkilidir emaye kaybının ve soda tüketimine bağlı diş çürüğünün önlenmesinde; Bununla birlikte, en etkili önleyici tedbir, eğer varsa, soda alımını çok azla sınırlamaktır. Çok miktarda soda tüketen veya geçmiş tüketimden emaye kaybına sahip olanlar çürüme riski yüksek olup koruma için yüzde 1.1 sodyum florür içeren diş macunları ile fırçalamalıdır. Bazı dişhekimleri, diş kronlarına asit erozyonuna karşı koruma sağlamak için sızdırmazlık maddeleri önermektedir, bununla birlikte soda sızdırmazlık maddesi yoluyla yemek yiyebilir ve belirgin bir parçalanmaya neden olabilir. . Kafeinli soda GERD'li kişilerce tüketilmemelidir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]