| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Görünüm |

Sağlığı ve Hastalıkları

Nedenleri, Risk Faktörleri ve Psoriasisin Önlenmesi

Normal, etkilenmemiş ciltlerde vücut, yeni cilt hücreleri oluşturmak ve ölüleri dökmek için 28 ila 30 gün sürer. Fakat plak sedef hastalığınız varsa, bağışıklık sisteminiz aşırı aktif hale gelir ve cilt hücrelerinin yaklaşık üç ila dört günde cildin yüzeyine itilmesine neden olur.

Ancak, vücudunuz bu üretim hızına ayak uyduramaz. . Böylece yeni cilt hücreleri üretilirken, ölü cilt hücreleri birbiri üzerine yığılır. Bu, plaklar olarak bilinen kalın, kırmızı, kaşıntılı, lapa lapa lekeler oluşturur.

Genetiklerin Rolü

Psoriasis bazı ailelerde artan sıklıkta ortaya çıkar. Sedef hastalığı gelişen çocuklara gelince, büyük bir Alman anketi, her iki ebeveyin de sedef hastalığından etkilenmesi durumunda, bozukluğu geliştiren çocuğun riskinin% 50'ye kadar olduğunu buldu. Ancak, yalnızca bir ebeveyn etkilenmişse, risk yüzde 16 olmuştur. Aynı şekilde, eğer bir kardeş etkilenmişse, risk yüzde 8 idi.

Aile soyağacı analizine dayanarak, poligenik (veya birçok gen içeren) kalıtım sedef hastalığının kompleks genetiği için en iyi modeli sağlar. Ayrıca genetik faktörlerin klinik seyirde veya sedef hastalığında rol oynadığına dair kanıtlar vardır. PSOR1 geni, sedef hastalığı olan hastaların yüzde 50'sine dahil olan ana bir gen olarak kabul edilir.

Otoimmün Bir Hastalık Olarak Psoriasis Plak sedef hastalığı da dahil olmak üzere 80'den fazla otoimmün hastalık türü vardır.

Sedef hastalarında, T hücreleri sağlıklı cilt hücrelerine saldırır. Deride plakların etrafında kan damarı dilasyonuna ve cildin dış tabakasında beyaz kan hücrelerinde artışa yol açan bir bağışıklık tepkisini tetikler.

Bu, sağlıklı cilt hücrelerinin, T hücrelerinin üretiminin artmasına neden olur. ve beyaz kan hücreleri. Devam eden yeni cilt hücrelerinin kaskadları haftalar yerine günler içinde en dış katmana taşınır. Ölü cilt ve beyaz kan hücreleri yeterince hızlı bir şekilde kabarmaz ve bu nedenle cildin yüzeyinde kalın ve pullu lekeler oluşturur.

Potansiyel Tetikleyiciler

Tetikleme faktörleri hem dışsal olabilir (hem doğrudan cilt) ve genetik olarak yatkın hastalarda psoriasis ortaya çıkarabilen iç veya sistemik. İşte en yaygın olanlardan birkaçı:

1. Stres

Ek olarak, enfeksiyon, ilaçlar, travma, hava değişiklikleri, obezite ve stres gibi çevresel faktörler sedef hastalığının gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Şiddetli duygusal stres, çalışılan hastaların neredeyse yarısında sedef hastalığını kötüleştirme eğilimindedir.

Sedef hastalığının alevlenmesi tipik olarak stresli bir yaşam olayından birkaç hafta ila ay sonra ortaya çıkar. Ek olarak, hamilelikte sedef hastalığı semptomları iyileşebilir. Bununla birlikte, doğumdan sonra daha kötüye gitme eğilimi vardır.

2. Alkol Tüketimi, Sigara ve Obezite

Obezite, alkol tüketimi ve sigara içmek aynı zamanda sedef hastalığı ile de ilişkilendirilmiştir. Sigara içmek sedef hastalığının başlangıcında rol oynar, şişmanlık ise sedef hastalığının bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Alkolizm ile sedef hastalığı arasındaki ilişki hastanın ve sedef hastalığının psikolojik etkilerinden kaynaklanmaktadır. Aşırı kilolar, plaklar cilt kıvrımlarında sıklıkla geliştiği için sedef hastalığı riskini arttırır.

3. Enfeksiyonlar

Enfeksiyonlar, özellikle bakteriyel, sedef hastalığına neden olabilir veya alev alabilir. Bu, psoriatik hastaların yaklaşık yüzde 45'inde gözlenmiştir. Özellikle strep boğazı şeklinde kendini gösteren beta hemolitik strep en yaygın suçludur.

Ayrıca, diş apseleri, perianal selülit ve impetigo sedef hastalığını alevlendirebilir. Bu tür enfeksiyonlar tipik olarak kendilerini “yapışkan” sedef şeklinde gösterir. Bu tip sedef hastalığı çocukluk çağında ve gençlerde yaygındır. Benzer şekilde, HIV'li hastalar daha yüksek psoriasis oranlarına sahiptir. Daha az yaygın olarak, sinüs, solunum, gastrointestinal veya genitoüriner yollar hastalık patlamasından sorumlu olabilir.

4. Cilt Travması

Kazıma, ısırma veya güneş yanığı gibi cilde travma sedef hastalığını tetikleyebilir. Buna Koebner fenomeni denir. Psoriasisli hastaların yaklaşık yüzde 25'inde görülür. Güneş yanığı, ilaç döküntüleri veya viral döküntüler gibi diğer cilt yaralanma şekilleri de sedef hastalığına neden olabilir. Travma ile cilt lezyonunun görünümü arasındaki gecikme süresi genellikle iki ila altı haftadır.

5. Bazı İlaçlar

Aşağıdakileri içeren psoriasis indükleyen birkaç ilaç vardır: lityum (bipolar hastalığı tedavi etmek için kullanılır) ), interferon (bağışıklık sistemi düzenlemesi için kullanılır), beta blokerleri ve kalsiyum kanalı bloke edicileri (hipertansiyon için kullanılır), terbinafin (mantar enfeksiyonları için kullanılır) ve anti-sıtmalar (enfeksiyon tedavisinde ve otoimmün hastalıklar için kullanılır)

> Hızlı oral oral steroidler (prednisone), plak psoriasis patlamalarının yanı sıra, püstüler sedef hastalığına neden olabilir. Bu nedenle, herhangi bir ilaç tedavisine başlamadan önce bu ilaçların birinin sedef hastalığındaki etkilerinin farkında olmak çok önemlidir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com