Kahverengi lekeler, hiperpigmentasyon adı verilen bir tür cilt rahatsızlığıdır ve yıllarca korunmasız güneşe maruz kalmaya yanıt olarak sıklıkla oluşurlar. Topikal tedavilerde kahverengi lekelerin solmasına yardımcı olan bir dizi kimyasal vardır. Daha etkili olanların bazıları arasında hidrokinon, dithiaoktandiol, glukonik asit, alfa hidroksi asitler, azelaik asit ve retinoidler yer alır, DermaDoctor web sitesinden Audrey Kunin, M.D. Bununla birlikte, kahverengi lekelerin gerçekten giderilmesi için kimyasal bir kabuğa ihtiyacınız olabilir.
Çeşitleri
Kahverengi lekeleri gidermek için üç ana kimyasal kabukları vardır. Kimyasal uygulamalar etkilenen cilt katmanlarını temizleyerek yeni, etkilenmemiş cildin yerine geri dönmesini sağlar. Farklı tipler güç bakımından değişir ve çeşitli derinliklere nüfuz eder. Amerikan Plastik Cerrahlar Derneği'nin açıkladığı gibi, en zayıf ve çoğu yüzeysel kabuklar glikolik ve laktik asit dahil alfa-hidroksi asitleri kullanır; TCA kabukları olarak bilinen orta kuvvette kimyasal kabukları, trikloroasetik asit kullanır; En güçlü peeling fenol adı verilen kimyasal bir solüsyon kullanır. Soyma işlemini gerçekleştiren uzman, size özel durumlarınız için en iyi seçenek konusunda tavsiyede bulunacaktır.
Prosedür
Bazı doktorlar kimyasal peeling uygular ve çoğu dermatolog ve plastik cerrah bu işlemi uygular. Amerikan Plastik Cerrahlar Cemiyeti'ne göre, alfa-hidroksi asit kabukları özellikle ağrılı olmadığından, genel olarak anestezi gereksizdir, ancak daha güçlü kimyasal çözeltiler de Amerikan Plastik Cerrahlar Derneği'ne göre bölgeyi uyuşturur. Sakinleştirici bazen de uygulanır. İşlem sırasında, doktor cildinizi tamamen temizleyecektir, daha sonra bölgeye kimyasal çözeltiyi uygulayacaktır. Acı, ılık veya soğuk algıların hepsi tipiktir. Kimyasal çözelti tedavi edilen cildi soyup çıkaracaktır ve prosedür genellikle 10 ila 15 dakika sürer. Bazen doktorunuz prosedürü izleyerek bir pansuman uygular. Çoklu tedavi seansları sıklıkla gereklidir.
Yan Etkiler ve Komplikasyonlar
Plastik Cerrahi'nin Tüketici Kılavuzuna göre, tipik olarak bir ila üç hafta süren kimyasal bir kabuğun etkilerinden sonra. Bazı ağrı veya rahatsızlık beklenebilir. Kimyasal peeling cildin güneş ışığına karşı hassasiyetini geçici olarak arttırır ve güneş yanığı olasılığını arttırır. Ek olarak, tedavi edilen cilt genellikle kırmızı, ağrılı, lapa lapa, pullu ve şişkindir. Olası komplikasyonlar, geçici veya kalıcı renk değişikliği, enfekte hastalarda uçukların izleri ve reaktivasyonunu içerir, Cleveland Clinic’i açıklar.
Hazırlık ve Bakım Sonrası
Genel olarak, işlemden önce sigarayı bırakmanız veya azaltmanız, bazı ilaç ve takviyeleri kesmeniz, bir cilt bakım rejimini izlemeniz ve cildinizi hazırlamak için topikal kremler uygulamanız önerilir. Soyulmadan önceki gün antibiyotikler veya diğer ilaçlar verilebilir.
Kahverengi lekelerin kimyasal olarak alınmasından sonra, cildin ultraviyole radyasyona karşı artan duyarlılığı nedeniyle güneşten korunma önemlidir. Ağrı veya iltihabı hafifletmek için ilaçlar verilebilir. Fenol yüz peelingleri, Amerikan Plastik Cerrahlar Derneği’nin dediği gibi, konuşma ve yemeklerde olduğu gibi, yüz kaslarının sınırlı kullanımını gerektirebilir. Önerilen yara örtülerini veya yara korumasını kullanın.
Alternatifler
Kimyasal kabukları dışındaki diğer işlemler, tüm hastalar için ideal olmayan kahverengi lekeleri giderebilir. Özellikle, kimyasal kabukları koyu tenli olanlar için olduğu gibi tenli insanlar için de uygun değil, Cleveland Clinic'e dikkat çekiyor. Dermabrazyon ve mikrodermabrazyon, kimyasal kabuklarla aynı temel prensipte çalışan alternatiflerdir. Etkilenen cildi yıpratır ve yeni, temiz cildin yeniden büyümesini sağlar. Kriyoşirurji donma maddesiyle aşırı pigmentasyonlu cildi öldürür ve lazer ameliyatı kusurlu cildi yakıp yeni doku büyümesini teşvik eder.
, , ] ]