Vitiligo veya lökoderma, cilt ve mukoza zarındaki pigmentasyonu etkileyen tıbbi bir durumdur. Ten rengini yaratan hücreler yok edilir ve beyaz lekelerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu hastalık, ağzın, burun deliklerinin veya göz kapaklarının da dahil olduğu vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Saçın bu durumdan beyazlaşmasına bile neden olabilir.
Belirtiler
Vitiligo Support International web sitesine göre, bu hastalıktan etkilenen herkesin, yaklaşık yarısı 20 yaşından önce semptomlar yaşar ve 40 yaşından önce yüzde 95 kadar. Hastalığın bebeklik döneminde ortaya çıkması nadirdir, ancak herhangi bir yaş için belirtiler aynı kalır. Beyaz veya açık ten rengi lekelerinin görünüp artmakta olduğunu fark edeceksiniz. Bu yamalar, ağız veya burun dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Bazı insanlar saç dökülmesi veya hatta saç foliküllerinin erken grileşmesi ve beyazlaşması yaşadı.
Nedenleri
Vitiligo'nun kesin nedeni hala bilinmemektedir, ancak insanların bu durumu neden yaşadığına dair birkaç teori vardır. Bir teori, hastalığın genetik olarak doğasında olmasıdır. MayoClinic.com'a göre, bu teoriye ilişkin kanıtlar, aynı hastalığı olan çok sayıda aile üyesine sahip aile grupları tarafından önerilmektedir. Başka bir teori, vitiligo'nun, vücudun kendi cilt hücrelerine saldırmasına neden olan otoimmün bir hastalığın sonucudur. Alternatif bir teori, vitiligo'nun stres veya duygusal etki ile ortaya çıkmasıdır.
Vitiligo iki farklı gruba ayrılabilir: yerelleştirilmiş ve genelleştirilmiş. Lokalize vitiligoda üç desen vardır. Odak desenleri birkaç pigmentasyon kaybı alanıyla sınırlıdır. Segment desenleri vücudun sağ veya sol tarafıyla sınırlıdır. Üçüncü model, mukoza, sadece mukoza zarlarını etkiler. Genelleştirilmiş kategoride dört model vardır. Akrofasiyal patern esas olarak elleri, ayakları, başı veya yüzü etkiler. Vulgaris paterni vücudun tüm alanlarını eşit şekilde etkiler. Karışık model, kişiyi etkileyen çoklu modellerin olduğu yerdir - örneğin, akrofasiyal ve vulgaris desenleri bir araya getirilmiştir. Dördüncü model evrenseldir. Bu durum cildin neredeyse tamamı pigmentasyon kaybından etkilendiğinde ortaya çıkar.
Tanı
Bir doktor veya dermatolog, bir kişinin vitiligo olduğundan şüphelenirse, hastalığı teşhis etmek için birkaç adım atılır. Bir pigmentasyon kaybı, tiroid hastalığı veya diyabet ile de bağlantılı olabilirken, nedenini belirlemek için alınabilecek bazı testler vardır. Diğer otoimmün hastalık türlerini dışlamak veya onaylamak için antinükleer antikor veya ANA testi yapılabilir. Tirotropin testi, hastanın tiroid hastalığı olup olmadığını ve eğer öyleyse hangi tip olduğunu belirler. Bir hastanın kan sayısının kontrol edilmesi, hastalığın aslında vitiligo olup olmadığının belirlenmesine de yardımcı olabilir. Bir göz muayenesi, göz iltihabı nedeniyle vitiligo olup olmadığını belirlemeye de yardımcı olabilir. Biyopsi ile doktor, hastalığın mevcut olması durumunda etkilenen cildin parlayacağından vitiligo tanısı koymak için bir Wood ışığı kullanabilir. gençler için. D vitamini veya topikal steroid formu gibi başlıca topikal tedaviler, bebek vitiligo tedavisinde kullanılır. Steroidler etkilenen bölgeyi "yeniden pigmente etmekte" yardımcı olurken, D vitamini ölü cilt hücrelerinin değişimini teşvik eder. Yetişkinlerde, cilt greftleri, mikropigmentasyon veya dövme ya da melanosit nakli seçenekleri de vardır. Bu nakil, cilt hücrelerinin veya melanositlerin üremesine neden olan etkilenmemiş bir alanda bir cilt kültürü yoluyla yapılır. Daha sonra yerleştirilen alanlara nakledilir. Bir doktor veya dermatolog en iyi vitiligo tedavisini herhangi bir yaş için belirleyebilir.
, , ] ]