Klinik açıdan, sedef hastalığı farklı cilt belirtileri bir spektrum olarak kabul edilebilir. Zamanın herhangi bir noktasında, belirli varyantlarda farklı varyantlar bir arada bulunabilir, ancak cilt lezyonlarının tümü aynı önemli özellikleri paylaşır: kızarıklık, ciltte kalınlaşma ve ölçekler.
Sedef parlaması sırasında cilt lezyonları genellikle kaşınır. Kronik bir plakayı çevreleyen daha küçük, nokta boyutunda lezyonlar varsa, bu cilt hastalığının parlama ya da kararsız fazını gösterir. Klinik görünümüne bağlı olarak, beş psoriazis türü vardır: ters, plak, guttat, eritrodermik ve püstüler.
Kronik Plak Hastalığı
En yaygın psoriasis tipi psoriasis vulgaris olarak adlandırılır. Karakteristik kalın gümüş pullarıyla bilinir. Bu, kafa derisini, dirsekleri, dizleri ve alt sırtlığı etkileyen, nispeten simetrik, keskin bir çizgi şeklindedir.
Plaklar aynı yerlerde aylarca, yıllarca sürebilir. Bu hastalığın seyri kronik olmasına rağmen, tam remisyon dönemleri meydana gelir ve hastaların yaklaşık yüzde 5'inde beş yıl veya daha fazla remisyonlar bildirilir.
Guttate Psoriasis
Guttate veya “gumdrop, Psoriazis, diffüz paternde küçük, ayrı lezyonların şeklini temsil eder. Bu değişken nadir görülür - tüm sedef hastalarının yaklaşık yüzde 2'sinde görülür. Bununla birlikte, çocuklarda sık görülür.
Streptokok enfeksiyonu sonrası akut olarak oluşur ve tipik olarak 30 yaşından küçük hastalarda bulunur. Tipik olarak, boğaz ağrısı olarak veya daha az yaygın olarak anüs etrafında kırmızı bir döküntü olarak görülür. Enfeksiyonun yanı sıra güneş ışığı tedavisini tedavi etmek için oral antibiyotiklere iyi yanıt verir. Buna karşılık, erişkinlerde, guttat sedef hastalığı lezyonları kronik hale gelebilir.
Eritrodermik Psoriasis
Eritrodermik sedef hastalığı olan hastaların derisi kırmızı, pullu ve ılık hale gelir, ancak çoğu zaman yüzünü korur. Hastalar kalp yetmezliği riski altında olabilir, çünkü kalpleri hayati işlevlerini sürdürmek için cilde yeterli kan sağlayamaz. Bu tıbbi bir acil durumdur.
Püstüler Psoriasis
Psoriasisin diğer bir ciddi şekli, tırnakların etrafında irin, ellerin avuçlarının, ayak tabanlarının ve mevcut kenarların ucunda irin olarak ortaya çıkan püstüler sedef hastalığıdır. psoriatik plaklar. Ateş, genel kızarıklık, düşük kan kalsiyum ve iştahsızlık olan hastalar bu hastalıkla aşırı derecede hastalanabilirler.
Saç Derisi Psoriasis
Kafa derisi sedef hastalığının en yaygın bölgelerinden biridir. Bireysel lezyonlar genellikle ayrıktır. Bu sedef hastalığı şekli genellikle daha hafif ve daha az belirgin olan seboreik dermatit ile birlikte bulunur. Psoriazis lezyonları kalın skalalar nedeniyle saç kaybına neden olabilir.
Ters Psoriasis
Ters sedef cilt kıvrımlarında ve kulak, koltuk altı, kasık, göbek, kulak içi kıvrımları, genital, dudak gibi yüzeylerde oluşur. ve göğüslerin altında. Cinsel organlar, hastaların yüzde 30'unda yer almaktadır.
Oral Mukoza
Bu sedef hastalığında, dil fissur ve çıkmış olabilir. Dil üzerindeki düz, kırmızı lekeler (coğrafi dil olarak da bilinir) sedef hastalığı olan hastalarda, özellikle parlama sırasında yaygındır. Bu form, dil üzerinde hareketli, halka benzeri beyaz plaklar olarak ortaya çıkar.
Çiviler
Çiviler genellikle sedef hastalığından etkilenir ve tırnak yatağından ayrılabilir veya ayrılabilir. Psoriasisli hastalarda dövülmüş pirinç, sarı yağ lekeleri gibi çivilerin çukurlanması ve çivinin çivi tablasının altındaki (çivi mantarı veya onikomikoz gibi) döküntüyle kalınlaşması oluşabilir. Psoriatik Artrit
Psoriatik artrit cilt sedef hastalığı olan hastaların yüzde 5 ila 30'unda görülür. Hastaların küçük bir yüzdesinde, artrit semptomları cildin tutulmasından önce ortaya çıkabilir. Psoriatik artrit de romatoid artriti andırır.
Eklem deformitesini önlemek için erken tanı şarttır. Psoriatik artritin önemli bir özelliği, eklemlerin mevcut iltihaplanmasından yıllar sonra ortaya çıkabilen aşındırıcı değişimdir. Genellikle elleri etkiler ve parmak eklemlerinin iltihabından kaynaklanan karakteristik “sosis basamağı” deformitesini verebilir.