|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Görünüm
Sağlığı ve Hastalıkları

Psoriazis Nedir?

Psoriazis, ABD popülasyonunun yaklaşık yüzde 2'sini etkileyen kronik, enflamatuar, multisistemik bir hastalıktır. Pembe veya kırmızı pullu plaklar halinde ortaya çıkar. Dirsek ve dizlerde bozuk para şeklinde birkaç lezyon olabilir veya tüm cilt yüzeyini etkileyebilir.

Bu tekrarlayan cilt hastalığı cilt hücrelerinin yaşam döngüsünü değiştirerek cilt üzerinde hızlı bir şekilde birikmelerine neden olur. Derinin yüzeyi. Etkilenen bölgeler genel olarak kafa derisini, çivileri, önkolların ön kısımlarını, göbek bölgesi bölgesini ve bel /bel kemiği bölgesini içerir. Patlama tipik olarak simetriktir. Sonunda, cildin normal pigmenti öncekinden daha hafif veya daha koyu hale gelse de, cilt lezyonları temizlenebilir.

Belirtiler

Psoriasisin sık görülen belirtileri arasında, cilt lezyonlarının yanması ve kaşınması bulunur. oldukça şiddetli ol. Sedef hastalığı yavaş yavaş gelişir; bununla birlikte, tipik olarak ya boğaz ağrısı ya da anüs etrafında kırmızı bir döküntü olarak görülen beta-hemolitik strep bakterileriyle ilişkili ani yapışkan yapılı lezyonların ani gelişimi olan bir bağırsak formu vardır. Bu alt tip çocuklarda daha yaygındır.

Çoğu psoriasis çeşidi döngülerden geçer, birkaç hafta veya ay boyunca alevlenir, sonra bir süre ertelenir veya hatta tamamen remisyona girer. Psoriatik artrit, kutanöz psoriasisli hastaların yaklaşık dörtte birinde görülür. Bunun klasik bir sunumu, klasik olarak “sosis basamağı” olarak tanımlanan ellerin küçük eklemlerinin iltihaplanması, kızarıklığı ve şişmesiydi. Bu, çok acı verici olabilir.

Psoriasis başlangıcı

Var genellikle iki psöriasis başlangıcı zirvesi - biri 20 ila 30 yaş arasında ve diğeri 50 ila 60 yaşlarında. Hastaların yaklaşık yüzde 75'inde, başlangıç 40 yaşından öncedir.

Genetik faktörler de hastalığın klinik seyrinde rol oynar. Sedef hastalığının aile üyeleri arasında sık sık görülmesi sık görülür. PSORS1, sedef hastalığı olan hastaların yarısına kadar katılan ana gen olarak kabul edilir.

Hem iç hem de dış tetikleyici faktörler, genetik olarak önceden belirlenmiş bireylerde sedef hastalığına neden olabilir. Sedef iltihabını dışlayan dış faktörler arasında güneş yanığı gibi cilde travma vardır. Dahili veya sistemik faktörler enfeksiyon içerir. Ek olarak, stres, alkol, sigara ve obezitenin tümü sedef hastalığı ile ilişkilendirilmiştir.

Psoriazisin Etkisi

Psoriazisin yaşam kalitesi üzerindeki etkisi, ne kadar kronik ve yaygın olduğu dikkate alındığında önemlidir. Kaşıntı, skala ve iltihap, hastalar için en çok endişe verici belirti ve semptomlardır.

Son hasta araştırmalarında, yaşam kalitesinin azalması ve tedavilerin genellikle kalıcı sonuçlar sağlamadığı hissi mevcut zorluklardır. Amaç, hastalığa katkıda bulunabilecek diyet ve yaşam tarzı faktörlerini değiştirmeyi içeren kapsamlı, güvenli ve etkili uzun vadeli tedaviler bulmaktır.

Gelecek Araştırma

Halen yeni tedaviler için geniş kapsamlı bir araştırma var. sedef. Bunlardan en umut verici olanı biyolojik tedavilerdir. Ayrıca sedef hastalığının kalp hastalığı, yüksek kolesterol ve Tip 2 diyabet gibi diğer durumlarla ilişkili olabileceğini de biliyoruz. Doğru tanı ve bakım için kapsamlı bir yaklaşım esastır.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]