Bağırsak hareketi yapmakta zorlanırken bebek ağlayabilir. Bebeğin dışkılarını almak zor ve acı verici olursa kabız olması muhtemeldir. Kabızlık bebekleri çeşitli nedenlerle etkiler. Kabızlığa sahip bir bebeğe çeşitli şekillerde yardımcı olabilirsiniz.
Kabızlık Belirtileri
Kabızlık yapan bebeklerde mutlaka dışkı bulunmaz. Kabızlık, dışkılarının kuru ve sert olması, geçmesi çok zor ve geçmesi acı verici olabilir. Genellikle, dışkı minik, sert çakıl taşları gibi görünür. Bebek sık sık dizlerini göğsüne çekerek bağırsak hareketi yapmaya çalıştığında ağlayabilir ve ağlayabilir. Dışkıya da biraz kan bulaştırabilirsiniz.
Kabızlık Nedenleri
Emzirilen bebekler nadiren kabızlaşır. Kabızlık, formülle beslenen bebeklerde yaygın olabilir. Anne sütünden formüle geçen veya katı yiyecekler yemeye başlayan bebekler kabızlık geliştirebilir. Diyetteki değişiklikler, hatta farklı bir formül veya süt türüne göre bile kabızlığı tetikleyebilir. Yetersiz sıvı kabızlığın başka bir nedenidir. Sofra yemeklerine diyetlerinde yeteri kadar lif almayan bebekler de kabızlığa yatkın olabilirler.
Bağırsak Hareketlerinin Ağrısını Gidermek
Reçetesiz satılan bir gliserin fitili bebek dışkıyı itin. Bağırsak hareketini teşvik etmek için bebeğin rektumuna sıvı gliserin yerleştirmeyi denemek isteyebilirsiniz. Bebeğin anüsüne sürülen su bazlı bir yağlayıcı da bağırsak hareketinin daha rahat geçmesine yardımcı olabilir.
Kabızlığın Önlenmesi
Kabızlık ve ağrılı bağırsak hareketlerinden muzdarip olan bebeklerin bazı ekstra sıvılara ihtiyacı olabilir. Her zaman bir yenidoğanda kabızlık konusunda çocuk doktorunuza danışmanız gerekirken, büyük bebeğinize ilave su sunabilirsiniz. Ayrıca bir miktar elma, kuru erik, armut veya diğer meyve suyunu su ile seyreltebilir ve bir seferde birkaç ons sunabilirsiniz. Bebeğinize, yaşlandığında püreler veya kesilmiş sofra mamaları şeklinde bol miktarda meyve ve sebze sunun.