|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Metabolizma ve Tiroid Sorunları için Beslenme

Tiroid hastalığı olan birçok kişi kilolarıyla mücadele eder. Boynunuzda bulunan küçük bir bez olan tiroid, metabolizmanızı düzenlemede önemli bir rol oynayan tiroid hormonunun üretilmesinden sorumludur. İyot, selenyum ve B-12 vitamini gibi belirli besinlere odaklanan dengeli bir diyet, hormon dengesini ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ancak diyetinizde değişiklik yapmadan önce doktorunuza danışmalısınız, özellikle de altta yatan bir tiroid rahatsızlığınız varsa.

Dengeli Bir Diyetle Başlayın

Tiroid hastalığını yönetmeye gelince, Sağlığınız için gereken tüm besinleri aldığınızdan emin olmak için dengeli bir diyet. Dengeli bir diyet, tam tahıllar, çeşitli meyve ve sebzeler, az yağlı süt veya güçlendirilmiş soya sütü gibi sağlıklı kalsiyum kaynakları ve kümes hayvanları veya tofu gibi zayıf protein kaynakları içerir. Tiroid hastalığı kalp hastalığı riskini artırır, bu nedenle ayrıca somon, ton balığı, ceviz ve keten tohumu gibi omega-3 yağ asitlerinin besin kaynaklarını dahil ettiğinizden emin olmak istersiniz.

İyot ve Tiroid Hormonları

Tiroid fonksiyonu için diyette yeterli miktarda iyot almanız çok önemlidir. İyot eksikliği, diyetisyen Cheryl Harris'e göre dünyadaki tiroid hastalığının ana nedenlerinden biri. Harris, “iyot eksikliği, iyotlu tuz kullanımı nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'nde olduğu kadar yaygın olmasa da, iyot alımının azaldığını söylüyor. Ek olarak, diyette çok fazla iyot almak da tiroid sağlığını etkiler. Yetişkinlerin günde 150 mikrogram iyodine ihtiyacı var. Çeyrek çay kaşığı iyotlu tuz 95 mikrogram içerirken, okyanusun 6 onsluk bir kısmı 650 mikrogram içerir. İyot bakımından zengin toprakta yetişen süt ürünleri ve tahıllar da diyette iyot kaynağıdırlar.

Selenyum ve Tiroid Sağlığı

S selenyum, tiroid bezinde en yüksek konsantrasyonlarına sahip olan bir eser mineraldir. Ayrıca, tiroid hormonunun düzenlenmesinde ve üretiminde önemli bir bileşendir. "Avrupa Tiroid Dergisi" nde yayınlanan 2014 tarihli bir inceleme çalışmasına göre, selenyum takviyesi, otoimmün bir hastalık olan Hashimoto'nun tiroiditi hastalarında, bir otoimmün hastalık olan bazı rahatlama sağlayabilir. Ancak araştırmacılar, önerilerde bulunulmadan önce daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söylüyorlar. Yetişkinlerin günde 55 mikrogram selenyum ihtiyacı vardır. 1 ons servis başına 544 mikrogram ile Brezilya fıstığı mükemmel bir selenyum kaynağıdır. Selenyumlu diğer gıda kaynakları arasında sarı yüzgeçli orkinos, halibut, kahverengi pirinç, yumurta ve dondurulmuş haşlanmış ıspanak vardır.

Vitamin B-12 ve Tiroid Sağlığı

Vitamin B-12, kırmızı kan hücrelerinin metabolizması ve üretimi için önemlidir . Harris'e göre otoimmün tiroid hastalığı olanların yüzde otuzunda vitamin B-12'nin düşük olması ile ilgili sorunlar var. Yetişkinlerin günde 2,4 mikrogram B-12 vitaminine ihtiyacı vardır. İyi kaynaklar arasında kabuklu deniz hayvanları, et, süt, zenginleştirilmiş kahvaltı gevrekleri ve beslenme mayası bulunur. 50 yaşın üzerindeki kişiler, B-12 vitaminini yiyeceklerden alma yeteneğini kaybeder ve takviye gerektirebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır