Orta yaş hem erkekler hem de kadınlar için hormonal bir karışıklık zamanıdır. Kadınlar tarafından yaşanan menopoza bağlı hormonal değişiklikler yaygın olarak bilinmektedir. Daha az bilinen, erkeklerin yaşadığı değişimlerdir. Erkekler kadınlarda hormon üretiminde benzer düşüşlere maruz kalmaktadır, ancak düşüş daha yavaş olmaktadır. Erkeklerde, testosteron seviyelerinin azaltılmasının etkileri östrojen üretimindeki artışla bileşik olabilir.
Testosteron
Testisler ve adrenal bezler erkeklerde testosteron üretir. Hormon normal libido ve cinsel fonksiyon için gereklidir. Testosteron ayrıca protein oluşumuna yardımcı olur ve kan hücrelerinin üretimini, kemik oluşumunu, lipid metabolizmasını, karaciğer fonksiyonunu ve prostat bezinin büyümesini etkiler, BodyLogicMD web sitesine dikkat çeker.
Andropause
Erkekler gibi Testosteron üretimi doğal olarak yavaşlar. Yaş, genellikle 40 ila 55 yaş arasında başlar. Yavaşlama aşamalı ve çoğu erkekte semptom yok. Ancak diğerleri, cinsel istek azalması, ruh hali değişiklikleri, halsizlik ve enerji eksikliği yaşadıklarını açıklıyor BodyLogicMD. Andropoz adı verilen ve azalan testosteron üretiminin süresi, onlarca yıl sürebilir ve düşük testosteron seviyeleri kalp hastalığına veya zayıflamış kemiklere neden olabilir.
Erkeklerde Östrojen
Testosteron ile birlikte erkekler de az miktarda östrojen üretir yaşamları boyunca, erkeklik hormonu uzmanı Rick Cohen, MD, International Anti-Aging Systems web sitesinde yazar. Erkekler sağlıklı bir kalp, beyin fonksiyonu, kemikler ve libido için az miktarda östrojen gerektirir. Östrojen ve testosteron dengede tutulur, ancak orta yaşta testosteron seviyeleri düştüğü için, östrojen üretimi sabit kalır - böylece östrojenin testosteron oranına artması - veya östrojen seviyeleri artabilir.
Artmış Östrojen Nedenleri
Erkeklerde östrojen üretimindeki artış, normal yaşlanma, yüksek derecede vücut yağı, hormon replasman tedavisi veya ilaçlar, beslenme yetersizlikleri veya aşırı alkol kullanımından kaynaklanabilir, Cohen. Testosteron seviyesini düşürmek hormon dengesizliğini kötüleştiriyor. Testosteron seviyeleri, yaşlı erkeklerde olduğu gibi çok düştüğünde östrojen, normalde testosteron tarafından işgal edilen hücrelerdeki reseptör bölgelerine yapışır. Östrojen seviyeleri artmaya devam ederken ve testosteron azalmaya başladığında, Cohen, testosteronun hücreleri uyaramadığını söylüyor. Sonuç, azalmış cinsel istek ve uyarılmadır.
Sonuçlar
Aşırı östrojen testosteron üretimini daha da azaltan kaskad bir etki tetikleyebilir, diye açıklıyor Cohen. Yüksek östrojen seviyeleri hipotalamustaki testosteron reseptörlerini doyurabilir ve hipofiz bezine gönderilen sinyali azaltır. Hipofiz bezi, testislerin testosteron üretmek için ihtiyaç duyduğu öncül hormondan daha azını üreterek azalmış sinyale yanıt verir. Hormon dengesizliği ayrıca vücutta dolaşan serbest testosteron miktarını azaltır, bu da hücre reseptör bölgelerine bağlanmak için daha az testosteronun mevcut olduğu anlamına gelir. Cohen, “Amerikan Tıp Dergisi” nde yayınlanan araştırmaya dayanarak, erkeklerde yüksek östrojen seviyeleri sonunda diyabet veya kalp hastalığına yol açabileceğini belirtti. Penn State College of Medicine, hormon replasman tedavisinin hormon dengesizliği semptomlarını hafiflettiğini öne sürüyor. Hormon replasman tedavisinin yan etkileri arasında prostat hastalığı, karaciğer toksisitesi veya kırmızı kan hücrelerinde anormal bir artış olabilir.