|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Psikolojik Gelişim ve Erken Çocukluk

Beyin, biyolojinin son sınırı olabilir. Ünlü psikologlar ve psikanalistler psikolojik gelişim teorilerini geliştirmiş ve genişletmiş olsalar da, bilimin tam olarak anlamadığı pek çok beyin gelişimi ve fonksiyonu vardır. Bununla birlikte, erken çocukluk psikolojik gelişimini anlamak için mevcut bilgileri kullanmak, ebeveynlerin ve bakıcıların çocuklar için sağlıklı ve teşvik edici bir ortam sağlamasına yardımcı olabilir.

Sosyal-Duygusal Gelişim

Psikanalist Erik Erikson, insanların sosyalin sekiz aşaması boyunca ilerlemiş olduğu teorisini verdi. -Doğumdan yaşına kadar duygusal gelişim. Her aşamada, bir kişi bir çatışma ile karşı karşıya kalır. Çevresi ve deneyimleri, çatışmadan kaynaklanan olumlu veya olumsuz bir kişilik özelliği geliştirip geliştirmediğini belirler. Bebeklikten erken ergenliğe kadar geçen dört evre umut, irade, amaç ve güvenin gelişimini bilgilendirir.

Bilişsel Gelişim

Gelişim psikoloğu Jean Piaget, zihnin yeni bilgileri nasıl işlediğini açıklayan bir teori geliştirdi. çocuklar bebeklikten ergenliğe kadar dört bilişsel aşamada ilerler. Doğumdan 2 yaşına kadar, çocuklar çevreyi anlamak için duyular ve refleksler kullanılarak karakterize edilen sensorimotor aşamadadırlar. Yaklaşık 2 ila 7 yaş arasında olan preoperasyon aşaması, dil ve sembolizm aracılığıyla iletişim ile yönetilir. Erken ergenlik dönemine kadar devam eden somut aşamada, çocukların soyut bilgi ve akıl yürütme becerileri gelişir.

Ahlaki Gelişim

Psikolog Lawrence Kohlberg’in ahlaki gelişim teorisi Piaget’in teorisi üzerine genişledi. Erken çocukluk döneminde ahlak, kuralların mutlak olduğu ve eylemlerin doğru ya da yanlış olduğu inancıyla karakterize edilir. Tipik olarak, bir çocuk kötü bir şey yapmanın neden yanlış olduğunu açıklamak istedi, “belki de başınız belaya girebilir” diyerek cezalandırmaya neden olabilir. Çoğu çocuk, ahlaki gri alanları orta ergenliğe kadar kavrayamaz. Çocukluğun erken dönem ahlâk aşamasına konvansiyonel denir, çünkü çocuklar kendilerini toplumun bir üyesi olarak görmezler.

Çevresel Etki

Bilim topluluğu, beynin nasıl çalıştığını tam olarak tartışmaya devam etse de, o ortamdan hiç kuşku duyulmamaktadır. ve deneyimler çocuğun psikolojik gelişiminde önemli bir rol oynar. Üç Merkeze Sıfırla'nın belirttiği gibi, “Tutarlı birincil bakıcılar ile duyarlı ilişkiler, sağlıklı sosyal-duygusal gelişimi destekleyen olumlu bağlar kurmaya yardımcı olur.” Bu erken ilişkiler, çocukluk döneminin geri kalanında sosyal ve duygusal gelişimi etkilemektedir.

Ruh Sağlığı Bozuklukları

Küçük çocuklar çeşitli zihinsel sağlık bozukluklarından muzdarip olabilir. Yaygınlık tahminleri çok değişkendir, ancak Ulusal Yoksulluktaki Çocuk Merkezi, 5 yaş altındaki çocukların yüzde 11'inin kaygı bozuklukları ve fobileri ile yüzde 26'ya kadarının muhalif meydan okuma bozukluğu yaşadığını bildirmektedir. Erken çocukluk döneminde sık görülen diğer ruh sağlığı bozuklukları arasında dikkat eksikliği /hiperaktivite bozukluğu ve davranış bozuklukları bulunmaktadır.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]