|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Ruh Sağlığı | Ruhsal Hastalık ile başa çıkmak
Sağlığı ve Hastalıkları

Akıl hastalığının, psikolojik, duygusal, pratik ve finansal unsurlar da dahil olmak üzere birey üzerinde nasıl bir etkisi vardır?

Psikolojik Etki

* Depresyon: Depresyondaki bireyler kendilerini üzgün, umutsuz ve değersiz hissedebilirler. Ayrıca uyumak, yemek yemek ve konsantre olmakta da zorluk yaşayabilirler.

* Kaygı: Anksiyete bozuklukları aşırı korku, endişe ve paniğe neden olabilir. Anksiyete bozukluğu olan kişiler sosyal ortamlardan da kaçınabilir ve uyumakta zorluk çekebilirler.

* Şizofreni: Şizofreni, kişinin düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını etkileyebilen kronik bir akıl hastalığıdır. Şizofreni hastaları sanrılar, halüsinasyonlar ve düzensiz konuşmalar yaşayabilir.

* Bipolar bozukluk: Bipolar bozukluk mani ve depresyon dönemleriyle karakterizedir. Manik dönemler sırasında insanlar kendilerini coşkulu, enerjik ve dürtüsel hissedebilirler. Depresif dönemler sırasında kendilerini üzgün, umutsuz ve uyuşuk hissedebilirler.

Duygusal Etki

* Utanç verici: Akıl hastalığı utanç ve mahcubiyet duygularına yol açabilir. Akıl hastalığı olan kişiler, diğerlerinden farklı olduklarını veya bir şekilde daha az değerli olduklarını hissedebilirler.

* Damgalanma: Akıl hastalıklarıyla ilgili damgalanma, insanların ihtiyaç duydukları yardımı almasını zorlaştırabilir. Tedavi görmekten veya durumlarını arkadaşlarına ve ailelerine anlatmaktan korkabilirler.

* İzolasyon: Akıl hastalığı sosyal izolasyona yol açabilir. Akıl hastalığı olan kişiler arkadaşlarından ve ailelerinden uzaklaşabilir veya sosyal durumlardan tamamen kaçınabilir.

Pratik Etki

* İstihdam: Akıl hastalığı iş bulmayı ve işte kalmayı zorlaştırabilir. Ruhsal hastalığı olan kişiler işyerinde ayrımcılığa maruz kalabilir veya semptomları nedeniyle çalışamayabilirler.

* Konut: Akıl hastalıkları aynı zamanda kalacak yer bulmayı da zorlaştırabilir. Akıl hastalığı olan kişiler, durumları nedeniyle dairelerden veya evlerden uzaklaştırılabilir.

* Eğitim: Akıl hastalığı kişinin eğitimine engel olabilir. Akıl hastalığı olan öğrenciler okul ödevlerini sürdürmekte zorlanabilir veya okulu tamamen bırakabilirler.

Finansal Etki

* Tedavi: Akıl hastalığını tedavi etmenin maliyeti yüksek olabilir. Buna terapi, ilaç ve hastaneye yatış masrafları da dahildir.

* Verimlilik kaybı: Akıl hastalığı aynı zamanda üretkenlik kaybına da yol açabilir. Akıl hastalığı olan kişiler iş veya okul günlerini kaçırabilir veya işe gidemeyebilir veya okula gidemeyebilirler.

* Diğer maliyetler: Akıl hastalığı aynı zamanda randevulara ulaşım masrafları, çocuk bakımı masrafları ve avukatlık ücretleri gibi başka masraflara da yol açabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır