Kusmaya aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar neden olabilir:
* Gastrointestinal enfeksiyonlar: Kusma, gıda zehirlenmesi, norovirüs ve rotavirüs gibi gastrointestinal enfeksiyonların yaygın bir belirtisidir. Bu enfeksiyonlar mide ve bağırsakta iltihaplanma ve tahrişe neden olabilir, bu da kusmaya neden olabilir.
* Mide gribi: Mide gribi veya viral gastroenterit kusmanın bir başka yaygın nedenidir. Bu viral enfeksiyon mide ve bağırsaklarda iltihaplanmaya neden olarak kusma, ishal ve karın ağrısına neden olabilir.
* Gıda alerjileri: Kusmaya besin alerjileri de neden olabilir. Alerjiniz olan bir gıdayı yediğinizde vücudunuzun bağışıklık sistemi, gıdaya saldıran antikorlar üretir. Bu, mide ve bağırsaklarda iltihaplanma ve tahrişe neden olarak kusmaya neden olabilir.
* Hareket hastalığı: Hareket hastalığı, araba, tekne veya uçakla seyahat ederken kusmaya neden olabilecek bir durumdur. Hareket hastalığına, beyninizin gözleriniz, kulaklarınız ve iç kulağınızdan aldığı çelişkili sinyaller neden olur. Bu çelişkili sinyaller bulantı ve kusmaya neden olabilir.
* Hamilelik: Kusma erken gebelikte sık görülen bir semptomdur. Bunun hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişikliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Çoğu durumda kusma, birkaç gün içinde kendiliğinden düzelen geçici bir durumdur. Bununla birlikte, şiddetli veya sürekli kusma yaşıyorsanız, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak için bir doktora görünmeniz önemlidir.