* Hipovolemik şok: Bu, kanama, dehidrasyon veya yanıklar gibi vücuttan kan veya diğer sıvıların kaybı olduğunda meydana gelir.
* Kardiyojenik şok: Bu, kalp krizi veya aritmi gibi durumlarda kalbin etkili bir şekilde kan pompalayamadığı durumlarda ortaya çıkar.
* Septik şok: Bu, ciddi bir enfeksiyonun vücudun kan damarlarına zarar veren ve kan basıncında düşüşe yol açan kimyasalları salmasına neden olması durumunda ortaya çıkar.
* Anafilaktik şok: Bu, bir kişinin böcek sokması veya yer fıstığı gibi yiyeceklere karşı ciddi bir alerjik reaksiyonu olduğunda ortaya çıkar.
* Nörojenik şok :Bu, omurilik yaralanması veya beyin sarsıntısı gibi sinir sistemi hasar gördüğünde meydana gelir.
Bir kişi şoka girdiğinde, kan ve oksijen eksikliğini telafi etmek amacıyla vücudu bir dizi değişikliğe uğrar. Bu değişiklikler şunları içerir:
* Kalp atış hızı ve solunum hızında artış: Kalp ve akciğerler vücuda daha fazla kan ve oksijen pompalamak için daha çok çalışır.
* Kan damarlarının daralması: Vücuttaki kan damarları daralarak kan basıncının düşmesini önlemeye yardımcı olur.
* Sempatik sinir sisteminin aktivasyonu: Sempatik sinir sistemi aktive olur ve bu da vücutta terlemenin artması ve göz bebeklerinin genişlemesi gibi bir takım değişikliklere yol açar.
* İdrar çıkışında azalma: Böbrekler sıvı ve kanı korumak için daha az idrar üretir.
Şok hızlı bir şekilde tedavi edilmezse organ hasarına, doku ölümüne ve sonunda ölüme neden olabilir.
Şok tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Bununla birlikte, şok için genel tedavi önlemlerinden bazıları şunlardır:
* Sıvı ve kan hacminin geri kazanılması: Bu intravenöz (IV) sıvılar, kan nakli veya diğer yöntemlerle yapılabilir.
* Kalp fonksiyonunun iyileştirilmesi: Bu, ilaçları, ameliyatı veya diğer tedavileri içerebilir.
* Altta yatan nedeni tedavi etmek: Bu, enfeksiyonlara yönelik antibiyotikleri, alerjik reaksiyonlara yönelik antihistaminikleri veya diğer ilaçları veya tedavileri içerebilir.
Şoku önlemenin en iyi yolu şoka neden olabilecek koşullardan kaçınmaktır. Şoku önlemek için yapabileceğiniz şeylerden bazıları şunlardır:
* Susuz kalmamak: Özellikle egzersiz yapıyorsanız veya çok terliyorsanız, gün boyunca bol miktarda sıvı tüketin.
* Kan kaybını önlemek: Eğer bir kesik veya yaranız varsa, onu temizleyin ve kanamayı durdurmak için uygun şekilde sarın.
* Sağlık durumunuzu yönetmek: Kalp rahatsızlığınız veya başka bir tıbbi durumunuz varsa, bunu iyi bir şekilde yönetmek için doktorunuzla birlikte çalışın.
* Alerjik tetikleyicilerden kaçınmak: Bilinen bir alerjiniz varsa onu tetikleyen şeylerden kaçının.
* Koruyucu giysiler giymek: Kimyasallar veya diğer tehlikeli maddelerle çalışıyorsanız eldiven, gözlük ve maske dahil koruyucu giysiler kullanın.
* CPR'yi Öğrenmek: Birisi şoka girerse, CPR'yi bilmek onun hayatını kurtarmaya yardımcı olabilir.