Yanlış anıların aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktörden kaynaklandığı düşünülmektedir:
* Yanlış bilgi: Bu, birine bir olay hakkında yanlış bilgi verildiğinde ve kişinin bu bilgiyi olayla ilgili hafızasına dahil ettiği zamandır.
* Önerilebilirlik: Bu, birisinin başkalarının önerilerinden kolayca etkilendiği zamandır. Kendilerine ikna edici bir şekilde sunulursa yanlış bilgiye inanma olasılıkları daha yüksek olabilir.
* Hayal gücü: İnsanlar bazen gerçekte gerçekleşmemiş olayları hayal edebilirler ve bu hayal edilen olaylar gerçek anılarla karıştırılabilir.
* Duygu: Duygusal olayların, nötr olaylara göre hatırlanma olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni, duyguların anıları daha canlı hale getirebilmesi ve daha kolay hatırlanabilmesini sağlayabilmesidir.
* Kaynak karışıklığı: Yaşlandıkça anılarımız yanlış kaynağa yönlendirilmeye karşı daha savunmasız hale gelir. Örneğin bir kişiyle yaptığımız bir konuşmayı başka biriyle olmuş gibi hatırlayabiliriz.
Yanlış anılar insanların hayatlarını olumsuz yönde etkileyebilir. İnsanların haksız yere suçla itham edilmesine, işlerini kaybetmelerine veya kaygı ve depresyon geliştirmelerine yol açabilirler.
İnsanların sahte anılar geliştirme riskini azaltmak için yapabileceği çok sayıda şey vardır:
* Yanlış anılara yol açabilecek faktörlerin farkında olun.
* Size verilen bilgileri eleştirin.
* Önemli kararlar alırken yalnızca hafızanıza güvenmeyin.
* Bir etkinlikte hazır bulunan diğer insanlarla onların bakış açılarını öğrenmek için konuşun.
* Yanlış anılar konusunda endişeleniyorsanız profesyonel yardım alın.
Yanlış anılar gerçek bir olgudur ancak yönetilebilir. Yanlış anılara yol açabilecek faktörleri anlayıp riskinizi azaltacak adımlar atarak bunların olumsuz etkilerinden korunmanıza yardımcı olabilirsiniz.