, gelişim psikolojisinin çok bu süre içinde bilişsel değişiklikleri okuyan ayrılmıştır . Psikolog Jean Piaget o insanların büyüme aşamalarında hareket önerdi hangi çocukluk bilişsel gelişim kuramını oluşturdu. Onun aşamaları ,sensörimotor dönemi ile doğumda başlar orta çocukluk şlem öncesi ve somut işlemleri tarafından takip edilmekte vegençlik yıllarında resmi işlemleri sona .
Orta yetişkinlik Biliş
geç 50s20'li yaşlarımın sonlarına yayılan orta yetişkinlik , olarak, biliş hala geliştiriyor . Bu döneminbaşında , dikkat ve çalışma belleği kendi keskin altındadır . Yetişkinler büyümek ve yaşam ve çalışma sayesinde yeni bilgiler ulaştıkça , onlar tam gelişmiş kristalize zeka var . Kristalize zeka , psikolog Charles Spearman tarafından kökenli bir kavram , Geç Geç Yetişkinlikte
öğrenilen ve .
Biliş yaşanır ne dayalı bilişsel gelişim anlamına gelir yetişkinlik, orta 60serken kabaca başlayansüre , yetişkinler bilişsel yeteneğini kaybetmeye başlar . Hayatının bu aşamasında , bilişsel süreçler hafıza kaybı ve zihinsel esneklik ile zorluk karşı savunmasız hale gelir. Ömrü gelişme bu teoride , Erik Erikson yaşlı yetişkinler yeni deneyimler yaşama devam yanı sıra yaşamı gözden ve anılar ve eşsiz hayat hikayesini makyaj seçimler tefekkür ederek iyi fonksiyonlar tutabilen önerdi .