* Bağımlılık: Kendine zarar vermek bağımlılık yaratabilir çünkü zevk veya rahatlama hissi yaratan endorfin salgılayabilir. Bu, sağlıklı olmadığını bilseniz bile, kendine zarar verme dürtüsüne direnmenizi zorlaştırabilir.
* Duygusal acı: Kendine zarar vermek duygusal acıyla baş etmenin bir yolu olabilir. Öfke, üzüntü veya kaygı gibi olumsuz duyguların altında ezildiğinizi hissettiğinizde, bu duyguları ifade etmenin veya salıvermenin bir yolu olarak kendinize zarar verebilirsiniz.
* Başa çıkma becerilerinin eksikliği: Sağlıklı başa çıkma becerileriniz yoksa, zor durumlarla başa çıkmanın bir yolu olarak kendinize zarar vermeye yönelebilirsiniz. Duygularınızı sağlıklı bir şekilde ifade etmeye alışkın değilseniz bu özellikle doğru olabilir.
* Düşük özgüven: Benlik saygısı düşük olan kişilerin, kendilerini cezalandırmanın veya kontrolün kendilerinde olduğunu hissetmenin bir yolu olarak kendilerine zarar verme olasılıkları daha yüksek olabilir.
* Travma: Travma yaşayan kişilerin, hissettikleri duygusal acı ve sıkıntıyla başa çıkmanın bir yolu olarak kendilerine zarar verme olasılıkları daha yüksek olabilir.
Kendine zarar vermenin bir zayıflık veya kişisel başarısızlık belirtisi olmadığını unutmamak önemlidir. Bu, mücadele ettiğinizin ve yardıma ihtiyacınız olduğunun bir işaretidir. Kendine zarar vermekle mücadele ediyorsan sana yardımcı olacak pek çok kaynak var. Bir terapistle, danışmanla veya başka bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşabilirsiniz. Kendine zarar vermekle mücadele eden insanlar için de birçok destek grubu bulunmaktadır.