Kaçınma Kişiliği Sosyal etkileşimlerden, yakınlıktan ve yeni deneyimlerden kaçınma modeliyle karakterize edilen bir kişilik özelliğini ifade eder. Kaçınma kişiliğine sahip kişiler, sosyal durumlarda utangaç, içine kapanık ve rahatsız olma eğilimindedirler. Ayrıca özgüvenleri düşük olabilir ve eleştiriye karşı çok duyarlı olabilirler.
Kişilik Bozukluğundan Kaçınma kişilik bozukluğu kriterlerini karşılayan, kaçınma kişiliğinin daha şiddetli bir şeklidir. Kaçınma kişilik bozukluğu olan kişiler, kaçınma davranışları nedeniyle yaşamlarında önemli düzeyde sıkıntı ve bozulma yaşarlar. Yakın ilişkiler kurma ve sürdürmede zorluk yaşayabilirler ve sosyal ve iş ortamlarında işlev görmekte zorluk yaşayabilirler.
Kaçınma kişiliği ile kaçınma kişilik bozukluğu arasındaki temel fark semptomların şiddetidir. Kaçınma kişiliğine sahip kişiler yaşamlarında bir miktar sıkıntı ve bozulma yaşayabilirler ancak genellikle yeterli düzeyde işlev görebilirler. Kaçınma kişilik bozukluğu olan kişiler ise yaşamlarında ciddi sıkıntı ve bozulma yaşarlar ve semptomlarının yönetilmesi için tedaviye ihtiyaç duyabilirler.
Kaçınma kişilik bozukluğunun belirti ve semptomlarından bazıları şunlardır:
* Kendini yetersiz, aşağılık veya sevimsiz hissetmek
* Eleştiriye veya reddedilmeye karşı aşırı duyarlı olmak
* Sosyal etkileşimi veya incelemeyi içerebilecek faaliyet veya durumlardan kaçınmak
*Yakın ilişkiler kurmakta veya sürdürmekte zorluk yaşamak
* Sosyal durumlarda gergin, endişeli ve hatta panik hissetmek
*Kendisi hakkında düşük görüşe sahip olmak
*Yetersizlik veya reddedilme düşünceleriyle meşgul olmak
* Kendini savunmada veya kendi fikirlerini ifade etmede zorluk yaşama
* Sosyal ortamlardan çekilme eğilimine sahip olmak
Kaçınma kişiliğinin belirti ve semptomlarından bazıları şunlardır:
* Utangaçlık
* Geri çekilme davranışı
* Sosyal ortamlarda rahatsızlık
* Kendine güvensiz
* Eleştiriye duyarlılık
* Arkadaş edinmede zorluk
*Yakın ilişkileri sürdürmede zorluk
*Yeni deneyimlerden kaçınma
* Erteleme
* Başarısızlık korkusu
Kaçınma kişiliğiniz ya da kaçınma kişilik bozukluğunuz olduğunu düşünüyorsanız profesyonel yardım almanız önemlidir. Bir terapist belirtilerinizi anlamanıza ve başa çıkma mekanizmaları geliştirmenize yardımcı olabilir. Kaçınma kişilik bozukluğunun tedavisi tipik olarak psikoterapi ve ilaç tedavisini içerir.