- Kapak yetersizliği:Bu, toplardamarlardaki kapakçıkların düzgün çalışmaması anlamına gelir; bu da kanın geriye doğru akmasına ve toplardamarlarda birikmesine neden olarak basıncın artmasına neden olur.
- Sıkışma veya tıkanma:Damarların sıkışması veya tıkanması kan akışını engelleyebilir ve venöz hipertansiyona neden olabilir. Bunun nedeni, derin bir damarda kan pıhtısının oluştuğu derin ven trombozu (DVT) veya tümörlerden, kaslardan veya diğer yapılardan kaynaklanan dış bası olabilir.
- Kronik kalp yetmezliği:Kalp yetmezliğinde kalp, kanı etkili bir şekilde pompalayamaz, bu da kanın damarlara birikmesine yol açarak venöz hipertansiyona neden olur.
- Karaciğer sirozu:Kronik bir karaciğer hastalığı olan siroz, kanı sindirim organlarından karaciğere yönlendiren portal damarda basıncın artmasına neden olabilir. Bu durum portal hipertansiyon olarak bilinir ve karın bölgesinde venöz hipertansiyona neden olabilir.
- Hamilelik:Hamilelik sırasında artan progesteron seviyeleri damar duvarlarının gevşemesine neden olarak venöz hipertansiyona yol açabilir. Büyümüş rahim, özellikle bacaklardaki damarlara baskı uygulayarak varisli damarların gelişmesine katkıda bulunabilir.
- Obezite:Obezite, artan kilo ve azalan fiziksel aktivite nedeniyle özellikle bacaklarda damarlar üzerindeki baskıyı artırabilir.
- Bazı ilaçlar:Bazı kemoterapi ilaçları veya hormon tedavisi gibi bazı ilaçlar venöz hipertansiyon gelişimine katkıda bulunabilir.