1. Primer hiperparatiroidizm:Bu durum, tiroid bezinin yakınında bulunan paratiroid bezlerinin çok fazla paratiroid hormonu (PTH) üretmesi sonucu ortaya çıkar. PTH vücuttaki kalsiyum seviyelerini düzenler ve yüksek seviyeler kandaki kalsiyumun artmasına neden olabilir.
2. İkincil hiperparatiroidizm:Bu tür hiperparatiroidizm, böbrek hastalığı veya D vitamini eksikliği gibi altta yatan başka bir duruma yanıt olarak gelişir. Böbrekler düzgün çalışmadığında, fazla fosfatı etkili bir şekilde vücuttan atamazlar, bu da PTH üretiminin artmasına ve kanda yüksek kalsiyuma yol açabilir. D vitamini eksikliği, kalsiyumun bağırsaklardan emilmesi için gerekli olduğundan, ikincil hiperparatiroidizme de neden olabilir.
3. Ailesel hipokalsiürik hiperkalsemi (FHH):Bu, vücudun gıdalardan çok fazla kalsiyum emdiği ve kanda yüksek kalsiyum düzeylerine yol açtığı genetik bir durumdur.
4. Kötü huylu durumlar:Akciğer kanseri, meme kanseri ve multipl miyelom gibi belirli kanser türleri hiperkalsemiye neden olabilir. Kanser hücreleri, PTH gibi davranan ve kandaki kalsiyum seviyelerini artıran PTH ile ilişkili protein (PTHrP) üretebilir.
5. Diğer nedenler:Yüksek kalsiyum düzeylerinin daha az görülen nedenleri arasında bazı ilaçlar (diüretikler, lityum ve A vitamini gibi), aşırı kalsiyum takviyesi alımı, Addison hastalığı (adrenal bezlerde bir bozukluk) ve bazı genetik bozukluklar yer alır.