|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Yüksek Tansiyon
Sağlığı ve Hastalıkları

Yüksek kan şekeri size ne yapacak?

Hiperglisemi olarak da bilinen yüksek kan şekeri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli semptomlara ve komplikasyonlara neden olabilir:

1. Artan susuzluk:

- Kan şekeri seviyeniz yükseldiğinde vücudunuz dokularınızdan su çekerek kanınızdaki şekeri sulandırmaya çalışır. Sonuç olarak kendinizi çok susamış hissedebilir ve çok fazla sıvı içebilirsiniz.

2. Sık idrara çıkma:

- Böbrekleriniz kanınızdaki fazla şekeri uzaklaştırmaya çalıştığı için yüksek kan şekeri seviyeleri de sık idrara çıkmanıza neden olabilir.

3. Artan açlık:

- Yüksek kan şekeri açlığın artmasına neden olabilir çünkü vücudunuz glikozu enerji için etkili bir şekilde kullanamaz. Bu, normalden daha fazla yemenize neden olabilir ve bu da kan şekeri seviyenizi daha da artırabilir.

4. Yorgunluk:

- Yüksek kan şekeri seviyeleri aynı zamanda yorgunluğa ve genel bir halsizlik hissine de neden olabilir, çünkü kan şekeriniz yüksek olduğunda vücudunuz verimli bir şekilde enerji üretemez.

5. Bulanık görüş:

- Yüksek kan şekeri, gözlerinizdeki merceklerin şişmesine ve şekil değiştirmesine neden olarak bulanık görmeye neden olabilir. Bu, gözlerinizdeki küçük kan damarlarının hasar gördüğünü gösterebilecek ciddi bir komplikasyondur ve hemen müdahale edilmesi gerekir.

6. Ellerinizde veya ayaklarınızda karıncalanma veya uyuşma:

- Yüksek kan şekeri aynı zamanda sinir hasarına da yol açarak ellerinizde veya ayaklarınızda karıncalanma veya uyuşukluğa neden olabilir. Bu, periferik sinirlerde hasara işaret edebilen ve derhal ele alınması gereken başka bir ciddi komplikasyondur.

7. Yavaş iyileşen yaralar veya kesikler:

- Yüksek kan şekeri aynı zamanda yara iyileşmesini de bozabilir, yaraların ve kesiklerin iyileşmesinin daha uzun sürmesine neden olabilir. Bunun nedeni kan akışının azalması ve yüksek kan şekeri düzeylerinin neden olduğu sinir hasarıdır.

8. Artan enfeksiyon riski:

- Yüksek kan şekeri bağışıklık sisteminizi zayıflatabileceğinden enfeksiyon riskinizi de artırabilir.

9. Uzun vadeli komplikasyonlar:

- Uzun vadede kontrolsüz yüksek kan şekeri, birden fazla organ ve dokuyu etkileyen ciddi komplikasyonlara yol açabilir:

- Kardiyovasküler hastalık

- Felç

- Böbrek hastalığı

- Göz hasarı (retinopati)

- Sinir hasarı (nöropati)

- Ayak problemleri (diyabetik ayak ülserleri)

- Erektil disfonksiyon

- İşitme kaybı

- Cilt koşulları

- Bilişsel bozukluk ve demans

10. Diyabetik ketoasidoz (DKA) veya hiperozmolar hiperglisemik durum (HHS):

- Ciddi vakalarda kontrolsüz yüksek kan şekeri DKA veya HHS ortaya çıkabilir. Bunlar acil tedavi gerektiren tıbbi acil durumlardır. DKA, vücudunuz enerji için yağ ve kasları parçaladığında ortaya çıkar ve kanınızda keton adı verilen asitlerin birikmesine yol açar. HHS, kan şekeri seviyeniz aşırı yüksek olduğunda ortaya çıkar ve aşırı dehidrasyona ve zihinsel durumun değişmesine neden olur. Derhal tedavi edilmezse her iki durum da hayatı tehdit edici olabilir.

Bu komplikasyonları önlemek veya geciktirmek için kan şekeri düzeylerini önerilen aralıkta tutmak önemlidir. Diyabetiniz varsa, sağlık ekibinizle yakın işbirliği içinde çalışmak ve reçete edilen bir tedavi planını takip etmek kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır