Akciğerler alveol adı verilen milyonlarca küçük hava keseciğinden oluşur. Alveoller, küçük kan damarları olan kılcal damarlarla kaplıdır. Kılcal damarlar o kadar incedir ki oksijen ve karbondioksit içlerinden kolaylıkla geçebilir.
Nefes aldığımızda, soluduğumuz hava burun veya ağızdan geçerek akciğerlere gider. Havadaki oksijen alveollerden kılcal damarlara yayılır. Kandaki karbondioksit kılcal damarlardan alveollere yayılır.
Oksijen açısından zengin kan daha sonra kalp tarafından vücudun geri kalanına pompalanır ve burada hücreler tarafından enerji üretmek için kullanılır. Karbondioksit bakımından zengin kan, kalp tarafından akciğerlere pompalanır ve burada soluduğumuz havaya salınır.
Akciğerlerdeki gaz değişimi süreci yaşam için çok önemlidir. O olmasaydı hayatta kalmak için ihtiyacımız olan oksijeni alamazdık ve kanımızda çok fazla karbondioksit birikirdi.
Akciğerlerdeki gaz alışverişi sürecine daha ayrıntılı bir bakış:
1. Hava akciğerlere burun veya ağızdan girer.
2. Hava trakeadan bronşlara doğru ilerler.
3. Bronşlar, bronşiyol adı verilen giderek daha küçük hava yollarına bölünür.
4. Bronşçuklar alveol adı verilen küçük hava keseciklerinde sonlanır.
5. Alveoller, küçük kan damarları olan kılcal damarlarla kaplıdır.
6. Oksijen alveoller boyunca kılcal damarlara yayılır.
7. Karbondioksit kılcal damarlardan alveollere yayılır.
8. Oksijenden zengin kan, kalp tarafından vücudun geri kalanına pompalanır.
9. Karbondioksit bakımından zengin olan kan, kalp tarafından akciğerlere pompalanır.
10. Soluduğumuz havaya karbondioksit salınır.
Akciğerlerdeki gaz alışverişi süreci yaşamımız boyunca meydana gelen sürekli bir süreçtir. Yaşam için gereklidir ve hayatta kalmak için ihtiyacımız olan oksijene sahip olmamızı ve vücudumuzun ürettiği karbondioksitten kurtulmamızı sağlar.