Oksijen yaşam için gerekli olan bir gazdır. Hücrelerimiz tarafından enerji üretmek için kullanılır. Karbondioksit, hücrelerimiz oksijeni kullandığında üretilen atık bir gazdır.
Solunum gazı değişimi süreci havayı soluduğumuzda başlar. Hava burnumuzdan veya ağzımızdan geçerek soluk borusuna doğru ilerler. Trakea akciğerlere giden bir tüptür. Akciğerler göğsümüzde bulunan ve alveol adı verilen milyonlarca küçük hava keseciklerinden oluşan iki büyük organdır.
Nefes aldığımızda hava alveollere girer. Alveoller, küçük kan damarları olan kılcal damarlarla çevrilidir. Havadaki oksijen alveollerden kılcal damarlara yayılır. Kandaki karbondioksit kılcal damarlardan alveollere yayılır.
Oksijen bakımından zengin kan daha sonra kalp tarafından vücudun geri kalanına pompalanır. Karbondioksit bakımından zengin hava burnumuzdan veya ağzımızdan dışarı verilir.
Solunum gazı değişimi süreci vücutta homeostazın korunması için gereklidir. Homeostaz, vücudun istikrarlı bir iç ortamı sürdürme yeteneğidir. Solunum gazı değişimi, vücudun yeterli oksijene sahip olmasını ve karbondioksitten kurtulmasını sağlayarak homeostazın korunmasına yardımcı olur.
Solunum gazı değişiminin adımlarına daha ayrıntılı bir bakış:
1. Solunum :Soluduğumuz hava akciğerlerimize burnumuzdan veya ağzımızdan girer. Hava soluk borusundan geçerek ciğerlerimize ulaşır.
2. Oksijenin kana difüzyonu :Havadaki oksijen alveollerden kılcal damarlara yayılır.
3. Karbondioksitin havaya yayılması :Kandaki karbondioksit kılcal damarlardan alveollere yayılır.
4. Nefes verme :Karbondioksit bakımından zengin hava burnumuzdan veya ağzımızdan dışarı verilir.
Solunum gazı değişimi süreci, aldığımız her nefeste kendini tekrarlayan sürekli bir döngüdür. Bu döngü yaşamın sürdürülmesi için gereklidir.