1. Solunum Damlacıkları :Enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında, grip virüsünü içeren küçük damlacıklar solunum yollarından dışarı atılır. Bu damlacıklar havada birkaç metre ilerleyebilir ve kısa bir süre asılı kalabilir. Başka bir kişi bu damlacıkları soluduğunda virüse yakalanabilir.
2. Yakın İletişim :Grip, öksürmese veya hapşırmasa bile enfekte bir kişiyle yakın temas yoluyla da yayılabilir. Bunun nedeni, solunum damlacıklarının konuşma, şarkı söyleme, gülme ve hatta ağır nefes alma yoluyla yayılabilmesidir. Mutfak eşyaları, bardaklar veya diş fırçaları gibi kişisel eşyaların paylaşılması da enfeksiyon riskini artırabilir.
3. Kirlenmiş Yüzeylere Dokunmak :Grip virüsleri sert yüzeylerde birkaç saat, kağıt mendil veya giysi gibi yumuşak yüzeylerde ise bir güne kadar hayatta kalabilir. Enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında bu yüzeyler virüsle kirlenebilir. Bu tür yüzeylere dokunmak ve ardından kişinin gözlerine, burnuna veya ağzına dokunması enfeksiyona yol açabilir.
4. Viral Yayılma :İnfluenza ile enfekte kişiler, semptomları geliştirmeden önce ve kendilerini hasta hissetmeye başladıktan sonraki birkaç gün boyunca virüsü yayabilir. Bireyler bilmeden virüsü başkalarına bulaştırabileceğinden, bu durum gribin yayılmasını önlemeyi zorlaştırıyor.
Gribe yakalanma veya yayılma riskini azaltmak için ellerin sık sık sabun ve suyla yıkanması, öksürme ve hapşırıkların mendille veya kolun koluyla kapatılması ve enfekte kişilerle temastan kaçınılması gibi iyi hijyen uygulamaları önemlidir. Enfeksiyona ve potansiyel olarak ciddi komplikasyonlarına karşı korunmak için mevsimsel grip aşısı da şiddetle tavsiye edilir.