1. Proteoliz :Proteaz veya proteinaz adı verilen enzimler proteoliz sürecinden sorumludur. Bu enzimler proteinleri daha küçük peptitlere ve sonunda bireysel amino asitlere parçalar. Bağırsaklarda protein sindiriminde rol oynayan birincil proteolitik enzimler şunlardır:
- Pepsin:Mide tarafından salgılanan pepsin, midenin asidik ortamında protein sindirimini başlatır.
- Tripsin, kimotripsin ve elastaz:Bu enzimler pankreas tarafından üretilip ince bağırsağa salgılanır. Proteinleri daha da parçalamak için ince bağırsağın alkali ortamında çalışırlar.
2. Peptit Dağılımı :Proteinler proteazlar tarafından peptidlere parçalandıktan sonra, peptidaz adı verilen diğer enzimler devreye girer. Bu enzimler ayrıca peptitleri, sırasıyla iki veya üç amino asitten oluşan küçük zincirler olan dipeptitlere ve tripeptitlere hidrolize eder.
3. Amino Asitlerin Emilimi :Dipeptitler ve tripeptitler doğrudan kan dolaşımına emilemeyecek kadar büyüktür. Emilimi kolaylaştırmak için öncelikle amino asitlere parçalanmaları gerekir. Bu, bağırsak epitel hücrelerinin fırçamsı sınırında yer alan dipeptidazlar ve tripeptidazlar adı verilen enzimler tarafından gerçekleştirilir. Bu enzimler, dipeptitleri ve tripeptitleri kendilerini oluşturan amino asitlere ayırır ve bunlar daha sonra kan dolaşımına emilebilir.
Genel olarak, bağırsaklardaki enzimler, proteinleri daha küçük peptitlere ve sonunda bireysel amino asitlere parçalayarak sindirmede çok önemli bir rol oynar. Bu amino asitler daha sonra emilir ve vücuttaki çeşitli doku ve organlara taşınır; burada protein sentezi, enerji üretimi ve diğer önemli vücut fonksiyonları için kullanılabilirler.