Regl döneminin kaçırılması ve kramp yaşanması, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli potansiyel nedenlere neden olabilir:
1. Hamilelik :Adetiniz geciktiyse ve kramplar yaşıyorsanız bunun olası bir nedeni hamilelik olabilir. Hamileliğin erken döneminde kramplar yaygındır ve uterusun genişlemesi ve döllenmiş yumurtanın implantasyonundan kaynaklanabilir. Bu olasılığı doğrulamak veya dışlamak için hamilelik testi yaptırmanız önemlidir.
2. Hormonal Dengesizlikler :Hormonal dengesizlikler adet döngüsünü bozabilir ve adet gecikmesi de dahil olmak üzere düzensiz adet dönemlerine neden olabilir. Hormon seviyelerindeki değişiklikler ve bunların rahime olan etkisi nedeniyle kramplar meydana gelebilir. Polikistik Over Sendromu (PCOS) veya tiroid sorunları gibi durumlar hormonal dengesizliklere neden olabilir.
3. Stres :Yüksek düzeyde stres vücudun hormonal dengesini etkileyebilir ve adet gecikmesine ve kramplara yol açabilir. Stres, beynin adet döngüsünü düzenleyen bölgesi olan hipotalamusu bozabilir.
4. Enfeksiyon veya Hastalık :Enfeksiyonlar veya hastalıklar bazen adet döngüsünü bozarak adet gecikmesine ve kramplara neden olabilir. Bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) veya pelvik inflamatuar hastalıklar (PID) düzensiz adet dönemlerine yol açabilir.
5. İlaç Yan Etkileri :Hormonal kontraseptifler, antidepresanlar veya kemoterapi ilaçları gibi bazı ilaçların adet gecikmesi ve kramp gibi yan etkileri olabilir.
6. Diyet veya Egzersizdeki Değişiklikler :Diyetteki önemli değişiklikler veya yoğun egzersiz, hormon düzeylerini ve adet düzenini etkileyerek adet gecikmesine ve kramplara neden olabilir.
7. Perimenopoz veya Menopoz :Perimenopoza veya menopoza yaklaşıyorsanız, adet gecikmesi ve kramplar, bu geçiş döneminde meydana gelen doğal hormonal değişikliklerin belirtileri olabilir.
Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz
Kalıcı veya diğer ilgili semptomların eşlik ettiği adet gecikmesi ve kramplar yaşıyorsanız, doğru teşhis ve uygun tedavi için bir sağlık uzmanına danışmanız çok önemlidir. Aşağıdakilerden herhangi birini yaşarsanız tıbbi yardım alın:
- Şiddetli veya kalıcı karın ağrısı
- Olağandışı kanama veya akıntı
- Ateş
- Bulantı veya kusma
- Baş dönmesi veya bayılma
- Meme hassasiyeti veya değişiklikleri
- Aşırı yorgunluk
Potansiyel nedenleri anlayarak ve bir sağlık uzmanına danışarak adet gecikmesi ve ilişkili semptomlar için uygun rehberlik ve tedaviyi alabilirsiniz.