Kasım veya Aralık aylarında korunmasız seks yaptıysanız hamile kalma ihtimaliniz var. Sadece bir veya iki gün lekelenmiş olsanız bile, erken hamileliğin yaygın bir belirtisi olan yerleşme kanaması yaşamanız mümkündür. Hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız evde hamilelik testi yapın veya kan testi için bir doktora görünün.
2. Hormonal dengesizlik
Hormonal bir dengesizlik, lekelenme veya adet gecikmesi de dahil olmak üzere düzensiz adet dönemlerine neden olabilir. Buna stres, kilo alma/verme, tiroid sorunları veya polikistik over sendromu (PCOS) gibi çeşitli faktörler neden olabilir. Hormonal dengesizlikler yaşıyorsanız doktorunuz hormonlarınızı düzenlemeye yardımcı olacak ilaç önerebilir.
3. İlaç yan etkileri
Doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar lekelenmeye veya düzensiz adet dönemlerine neden olabilir. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız yan etkilerini dikkatlice okuduğunuzdan emin olun. Eğer lekelenme veya düzensiz adet dönemleri yaşıyorsanız, bunun nedeninin ilacınız olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşun.
4. Enfeksiyon
Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon (CYBE) veya pelvik inflamatuar hastalık (PID) gibi bir enfeksiyon, lekelenmeye veya düzensiz adet dönemlerine neden olabilir. İdrar yaparken ağrı, yanma veya kaşıntı veya ateş gibi başka belirtiler yaşıyorsanız, enfeksiyonu dışlamak için bir doktora görünmeniz önemlidir.
5. Yapısal sorunlar
Rahim miyomları, polipler veya tümörler gibi yapısal problemler de lekelenmeye veya adet düzensizliğine neden olabilir. Doktorunuz yapısal bir sorununuz olduğundan şüpheleniyorsa tanıyı doğrulamak için ultrason veya MR gibi görüntüleme testleri önerebilir.
Lekelenme veya düzensiz adet dönemleri yaşıyorsanız nedenini belirlemek için bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktorunuz sorunun tam olarak belirlenmesine yardımcı olmak için kan testi veya ultrason gibi testler isteyebilir. Nedeni belirlendikten sonra doktorunuz sizin için en iyi tedavi seçeneğini önerebilir.