1. Erken hamilelik
Hamileyseniz hamileliğin ilk birkaç haftasından itibaren kramplar yaşamanız mümkündür. Bu kramplar genellikle hafiftir ve adet kramplarına benzer şekilde hissedilebilir. Ancak bunlara genellikle göğüslerde hassasiyet, yorgunluk ve mide bulantısı gibi diğer erken gebelik belirtileri de eşlik eder.
2. Hormonal dengesizlikler
Hormonal dengesizlikler kramplar da dahil olmak üzere çeşitli semptomlara neden olabilir. Örneğin, yüksek östrojen seviyeleri rahmin kasılmasına neden olabilir ve bu da kramplara yol açabilir. Hormonal dengesizliklere stres, tiroid sorunları ve polikistik over sendromu (PCOS) gibi çeşitli faktörler neden olabilir.
3. Enfeksiyonlar
Üreme sistemindeki enfeksiyonlar da kramplara neden olabilir. Kramplara neden olabilecek en yaygın enfeksiyonlardan bazıları arasında klamidya ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) ve idrar yolu enfeksiyonları (İYE) bulunur.
4. Diğer tıbbi durumlar
Kramplara neden olabilecek diğer tıbbi durumlar arasında endometriozis, rahim miyomları ve adenomiyoz yer alır. Bu koşulların tümü rahmi etkileyebilir ve ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir.
5. Stres
Stres ayrıca kramplara da neden olabilir. Stresli olduğunuzda vücudunuz rahminizdeki kasların kasılmasına neden olabilecek hormonlar salgılar. Bu adet kramplarına benzer kramplara yol açabilir.
Kramp yaşıyorsanız ancak henüz adet döneminiz başlamadıysa, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak için bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktorunuz kramplarınızın nedenini belirlemek için kan testi veya ultrason gibi testler önerebilir. Kramplarınızın nedeni belirlendikten sonra doktorunuz en iyi tedavi seçeneklerini önerebilir.
Bu arada kramplarınızı hafifletmeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey var:
* İbuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesicileri alın
* Karnınıza ısı uygulayın
* Sıcak bir banyo yapın
* Dinlenmek
* Kafein ve alkolden kaçının