Balgam, solunum yolunu kaplayan zarların normalden daha fazla mukus üretmesi sonucu oluşur. Buna aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktör neden olabilir:
* Alerjiler: Alerjiniz olduğunda vücudunuzun bağışıklık sistemi polen veya toz gibi yabancı bir maddeye aşırı tepki verir. Bu reaksiyon, balgam üreten solunum yollarının iltihaplanmasına neden olabilir.
* Soğuk algınlığı ve grip: Soğuk algınlığına ve gribe neden olan virüsler solunum yollarını tahriş edebilir ve daha fazla mukus üretmesine neden olabilir.
* Sinüzit: Bu, kafadaki hava dolu boşluklar olan sinüslerin iltihaplanmasıdır. Sinüzit yüzde basınç ve ağrıya neden olabileceği gibi burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve balgam üretimine de neden olabilir.
* Bronşit: Bronşit, akciğerlere hava taşıyan ve akciğerlerden hava taşıyan tüpler olan bronş tüplerinin iltihaplanmasıdır. Bronşit virüs veya bakterilerden kaynaklanabilir ve öksürük, hırıltı, göğüste sıkışma ve balgam üretimine neden olabilir.
* Zatürre: Pnömoni akciğerlerin bir enfeksiyonudur. Öksürük, ateş, üşüme, nefes darlığı ve balgam üretimine neden olabilir.
* Sigara içmek: Sigara içmek solunum yollarını tahriş eder ve daha fazla mukus üretmesine neden olabilir.
* Hava kirliliği: Duman ve duman gibi hava kirliliği solunum yollarını tahriş edebilir ve daha fazla mukus üretmesine neden olabilir.
* Bazı ilaçlar: Doğum kontrol hapları ve astım ilaçları gibi bazı ilaçlar, mukus üretiminin artması gibi yan etkilere neden olabilir.