|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | İnflamatuar Bağırsak Hastalığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Mide kasılmalarını ne engeller?

Mide, peristalsis olarak bilinen ve yiyecekleri daha fazla sindirim ve emilim için ince bağırsağa doğru iten bir süreçle kasılır. Bazı faktörler mide kasılmalarını engelleyebilir veya yavaşlatabilir, bu da midenin boşalmasının gecikmesine neden olabilir. İşte mide kasılmalarını önleyen bazı potansiyel inhibitörler:

1. Gastroparezi: Gastroparezi, gıdanın mideden ince bağırsağa gecikmiş veya bozulmuş hareketi ile karakterize edilen bir durumdur. Buna diyabet, bazı ilaçlar ve nörolojik bozukluklar gibi altta yatan çeşitli tıbbi durumlar neden olabilir. Gastroparezi mide kasılmalarını engeller ve bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi semptomlara yol açar.

2. Bazı İlaçlar: Bazı ilaçların mide kasılmalarını yavaşlatan yan etkileri olabilir. Örneğin opioid ağrı kesicilerin, antidepresanların, kalsiyum kanal blokerlerinin ve antihistaminiklerin peristaltizmi engellediği bilinmektedir.

3. Cerrahi ve Anestezi: Özellikle mideyi ilgilendiren karın ameliyatları, mide kaslarının ve sinirlerinin normal işleyişini bozarak mide kasılmalarının geçici olarak engellenmesine yol açabilir. Ayrıca ameliyat sırasında kullanılan genel anestezi de mide hareketliliğini etkileyebilir.

4. Elektrolit Dengesizlikleri: Elektrolit seviyelerindeki, özellikle potasyum ve magnezyumdaki anormallikler, midenin düz kasları da dahil olmak üzere kas fonksiyonlarını etkileyebilir. Şiddetli dengesizlikler mide kasılmalarının bozulmasına neden olabilir.

5. Nörolojik Bozukluklar: Parkinson hastalığı ve multipl skleroz gibi bazı nörolojik bozukluklar, mide kasılmalarını kontrol eden sinirlerin işleyişini etkileyerek peristaltizm inhibisyonuna veya düzensizliğine yol açabilir.

6. Skleroderma: Skleroderma, gastrointestinal sistem de dahil olmak üzere çeşitli dokuların kalınlaşmasını ve skarlaşmasını içerebilen kronik bir otoimmün hastalıktır. Mideyi etkilediğinde mide kasılmalarının azalmasına, gastropareziye ve diğer sindirim problemlerine yol açabilir.

7. Yeme Alışkanlıkları: Hızlı yemek, büyük öğünler tüketmek ve aşırı yemek mideyi gerebilir ve kasılmalarını engelleyebilir. Bunun nedeni, midenin, yiyeceği ileri doğru hareket ettirmeden önce uygun şekilde sindirmesi için zamana ihtiyacı olmasıdır.

8. Stres ve Duygusal Faktörler: Duygusal stres ve kaygı, mide hareketliliğini düzenleyen otonom sinir sisteminin işleyişini etkileyebilir. Stresli durumlar normal mide kasılmalarını yavaşlatabilir veya bozabilir.

Mide kasılmaları veya sindirimle ilgili kalıcı veya ciddi semptomlar yaşıyorsanız, doğru teşhis ve tedavi için bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]