|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | metabolizma Bozuklukları
Sağlığı ve Hastalıkları

Etkin olmayan eritropoezin nedenleri nelerdir?

Etkin olmayan eritropoez, kusurlu veya düzgün çalışamayan kırmızı kan hücrelerinin (RBC'ler) üretimini ifade eder. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler etkisiz eritropoez yol açabilir:

1. Temel besin maddelerindeki eksiklikler :

- Demir eksikliği:Demir, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan protein olan hemoglobinin önemli bir bileşenidir. Demir eksikliği, mikrositik anemi olarak bilinen küçük, hipokromik (soluk) RBC'lerin üretimine yol açabilir.

- B12 Vitamini veya folat eksikliği:Bu vitaminler DNA sentezi ve hücresel olgunlaşma için gereklidir. Eksiklikleri, anormal şekillere sahip büyük, olgunlaşmamış RBC'lerle karakterize megaloblastik anemiye neden olabilir.

2. Kemik iliği bozuklukları :

- Miyelodisplastik sendromlar (MDS):Kemik iliğini etkileyen ve RBC'ler de dahil olmak üzere anormal hücre gelişimine neden olan bir grup bozukluk. MDS etkisiz eritropoez ve anemiye yol açabilir.

- Aplastik anemi:Kemik iliğinin, kırmızı kan hücreleri de dahil olmak üzere yeterli kan hücresi üretememesiyle karakterize edilen bir durum.

3. Hemoglobinopatiler :

- Talasemi:Hemoglobin bileşenleri olan globin zincirlerinin üretimini etkileyen bir grup genetik bozukluk. Talasemi kararsız veya kusurlu hemoglobin oluşumuna yol açarak etkisiz eritropoezle sonuçlanabilir.

- Orak hücre hastalığı:Beta-globin genindeki bir mutasyonun orak şekilli kırmızı kan hücrelerinin üretimine yol açtığı genetik bir bozukluk. Bu anormal RBC'lerin ömrü kısalır ve etkisiz eritropoezlere neden olabilir.

4. Kalıtsal enzim kusurları :

Bazı kalıtsal enzim eksiklikleri, eritropoezin normal olgunlaşmasını veya yapısını bozarak etkisiz eritropoez yol açabilir. Örnekler arasında piruvat kinaz eksikliği ve glukoz-6-fosfat dehidrojenaz (G6PD) eksikliği yer alır.

5. Toksinler ve ilaçlar :

Bazı toksinlere veya ilaçlara maruz kalmak kemik iliğine zarar verebilir ve eritropoezi bozabilir. Örnekler arasında kurşun zehirlenmesi, bazı kemoterapötik ilaçlar ve alkol bağımlılığı yer alır.

6. Enfeksiyonlar :

Parvovirüs B19 gibi bazı enfeksiyonlar, kemik iliğindeki eritroid progenitör hücreleri spesifik olarak hedef alıp yok edebilir, bu da geçici etkisiz eritropoez ve anemiye yol açabilir.

7. Kronik hastalıklar :

Kronik böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı veya otoimmün bozukluklar gibi kronik durumlar kemik iliğini etkileyebilir ve eritropoezi bozabilir, bu da etkisiz RBC üretimine neden olabilir.

8. Sideroblastik anemi :

Eritroid öncüllerinin mitokondrisinde aşırı demir birikmesiyle karakterize edilen bir grup bozukluk. Bu, hem sentezini bozar ve kusurlu RBC'lerin üretimine yol açar.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]