1. Vücuttan su kaybı :Yetersiz su alımı, aşırı su kaybı (örn. terleme, ishal, kusma ve yanıklar yoluyla) veya her ikisinin birleşimi vücudun su içeriğini tüketebilir.
2. Elektrolit kaybı :Özellikle ishal ve kusma gibi durumlarda, sodyum, potasyum ve klorür gibi temel elektrolitler de su ile birlikte kaybolur. Bu elektrolit bozuklukları başka komplikasyonlara yol açabilir.
Vücut Sistemleri Üzerindeki Etkisi:
1. Dolaşım Sistemi :Dehidrasyon, düşük kan hacmine ve kan basıncının düşmesine neden olabilir. Bu, oksijen ve besin maddelerinin dokulara iletilmesini bozabilir, organ fonksiyon bozukluğuna ve genel kardiyovasküler verimliliğin azalmasına yol açabilir.
2. Kardiyovasküler Sistem :Azalan kan hacmi kalbe baskı uygulayabilir ve kalp atış hızının artmasına (taşikardi) ve kalp debisinin azalmasına neden olabilir. Bu ciddi vakalarda baş dönmesine ve bayılmaya neden olabilir.
3. Gastrointestinal Sistem :Elektrolit dengesizlikleri, özellikle de potasyum kaybı, kas güçsüzlüğüne neden olabilir ve gastrointestinal sistemin normal kasılmalarını yavaşlatabilir. Bu kabızlığa ve karın rahatsızlığına neden olabilir.
4. Böbrek Sistemi :Yetersiz sıvı alımı ve böbreklere giden kan akışının azalması, böbreklerin etkili bir şekilde çalışabilme yeteneklerini bozar. Bu, idrar çıkışının azalmasına ve atık ürünlerin vücutta tutulmasına yol açabilir.
5. Nörolojik Sistem :Şiddetli dehidrasyon beyin fonksiyonlarını etkileyebilir ve aşırı durumlarda yönelim bozukluğuna, kafa karışıklığına, nöbetlere ve komaya yol açabilir.
6. Dış görünüm :Dehidrasyon, su içeriğinin azalması ve cilt bariyer fonksiyonunun bozulması nedeniyle cildin kurumasına ve çatlamasına neden olur. Bu cilt enfeksiyonu riskini artırabilir.
7. Kas-İskelet Sistemi :Dehidrasyon kas yorgunluğuna, güçsüzlüğe ve egzersiz performansının azalmasına neden olabilir.
Dehidrasyonun spesifik semptomları ve şiddeti, sıvı ve elektrolit kaybının boyutuna, kişinin genel sağlığına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişecektir.