1. Yetersiz beslenme: Kırmızı et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, fasulye, mercimek, ıspanak ve zenginleştirilmiş tahıllar gibi demir açısından zengin gıdaların yetersiz tüketimi demir eksikliğine yol açabilir.
2. Kötü emilim: Fitatlar (tam tahıllar, baklagiller ve sert kabuklu yemişlerde bulunur), tanenler (çay ve kahvede bulunur) veya kalsiyum (süt ürünleri ve kalsiyumda bulunur) bakımından yüksek gıdaların tüketilmesi gibi belirli faktörler, demirin diyetten emilimini etkileyebilir. Takviyeler) demir açısından zengin gıdalarla aynı anda.
3. Artan talep: Belirli koşullar ve yaşam evreleri vücudun demir talebini artırarak bireyleri demir eksikliğine daha yatkın hale getirebilir. Bunlar arasında hamilelik, menstruasyon, çocuklarda ve ergenlerde hızlı büyüme ve bazı tıbbi durumlar (örn. kanser, kronik böbrek hastalığı ve inflamatuar bağırsak hastalığı) yer alır.
4. Kan kaybı: Ağır adet kanaması, mide-bağırsak kanaması (örneğin ülser veya kolon kanseri nedeniyle) veya kan bağışı gibi önemli kan kaybı, demir tükenmesine ve eksikliğine yol açabilir.
5. Malabsorbsiyon sendromları: Besinlerin besinlerden emilimini etkileyen çölyak hastalığı, Crohn hastalığı ve tropikal ladin gibi tıbbi durumlar demir emilimini bozabilir ve demir eksikliğine neden olabilir.
6. Genetik bozukluklar: Hemokromatoz (aşırı demir yükü bozukluğu) ve talasemi (kalıtsal kan bozukluğu) gibi bazı genetik durumlar demir metabolizmasını etkileyebilir ve ikincil demir eksikliğine yol açabilir.
Demir eksikliğinin çeşitli nedenleri olabileceğini ve spesifik nedenin kişiden kişiye değişebileceğini unutmamak önemlidir. Demir eksikliğiniz olduğundan şüpheleniyorsanız doğru teşhis ve tedavi için bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.