Yoksunluk belirtileri genellikle kişinin bir ilacı veya maddeyi almayı bırakmasından birkaç saat veya gün sonra başlar. Hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve şunları içerebilir:
* Fiziksel belirtiler:terleme, titreme, titreme, mide bulantısı, kusma, ishal, kabızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk, uykusuzluk, anksiyete, depresyon ve sinirlilik
* Psikolojik belirtiler:istek, konsantrasyon güçlüğü, hafıza sorunları, kafa karışıklığı, halüsinasyonlar ve sanrılar
Yoksunluk sendromu, kişinin bir ilacı veya maddeyi uzun süre kullandıktan sonra almayı bırakması durumunda ortaya çıkabilen daha şiddetli bir yoksunluk şeklidir. Yoksunluk sendromu yaşamı tehdit edici olabilir ve şunları içerebilir:
* Deliryum tremens (DT'ler):Kafa karışıklığına, halüsinasyonlara ve nöbetlere neden olabilen ciddi bir alkol yoksunluğu şekli
* Benzodiazepin yoksunluk sendromu:Birisi benzodiazepin (Xanax, Valium ve Ativan gibi) almayı bıraktığında ortaya çıkabilen ciddi bir yoksunluk şeklidir.
* Opiyat yoksunluk sendromu:Bir kişi opioidleri (eroin, morfin ve oksikodon gibi) almayı bıraktığında ortaya çıkabilen ciddi bir yoksunluk şeklidir.
Yoksunluk belirtileri veya yoksunluk sendromu yaşıyorsanız tıbbi yardım almanız önemlidir. Yoksunluk ve yoksunluk sendromu tedavisi semptomların yönetilmesine ve ciddi komplikasyonların önlenmesine yardımcı olabilir.