Kalınlık
Atardamarların duvarları damarlardan daha kalındır. Bunun nedeni atardamarların toplardamarlardan daha yüksek basınç altında olmasıdır. Kalp, büyük bir kuvvetle kanı atardamarlara pompalar ve atardamarların bu basınca dayanabilecek kadar güçlü olması gerekir. Öte yandan damarların çok fazla basınca dayanması gerekmediğinden duvarları daha ince olabilir.
Kas
Atardamarların duvarlarında damarlardan daha fazla kas dokusu bulunur. Bu kas dokusu atardamarlardaki kan akışının düzenlenmesine yardımcı olur. Vücudun daha fazla kana ihtiyacı olduğunda atardamarlardaki kaslar gevşer ve atardamarlar genişler. Vücudun daha az kana ihtiyacı olduğunda atardamarlardaki kaslar kasılır ve atardamarlar daralır. Toplardamarların duvarlarında çok fazla kas dokusu bulunmadığından kan akışını arterler kadar düzenleyemezler.
Elastik doku
Arterlerin duvarlarında damarlardan daha fazla elastik doku bulunur. Bu elastik doku, kalp kan pompaladıktan sonra geri tepmeye yardımcı olur. Bu geri tepme, kan basıncının korunmasına ve kanın arterlerde düzgün bir şekilde akmasını sağlamaya yardımcı olur. Damarların duvarlarında çok fazla elastik doku yoktur, bu nedenle kalp kanı onlara pompaladıktan sonra çok fazla geri çekilmezler. Bu, özellikle bacaklarda olmak üzere damarlarda kan birikmesine neden olabilir.
Yapıdaki bu farklılıklar, atardamarların ve toplardamarların farklı işlevlerini yerine getirmesine olanak tanır. Atardamarlar yüksek basınca dayanabilir ve kan akışını düzenleyebilir, toplardamarlar ise yer çekimine karşı kanı kalbe geri döndürebilir.