1. Yüzeyleri yumuşatma: Birbiriyle temas halinde olan yüzeylerin pürüzlülüğünün azaltılması sürtünmeyi azaltabilir. Bu, cilalama, taşlama veya pürüzsüz yüzeyli malzemeler kullanılarak başarılabilir.
2. Yağlayıcıların kullanılması: Yağlayıcılar, temas halindeki iki yüzey arasında kaygan bir tabaka oluşturarak sürtünmeyi azaltan maddelerdir. Yaygın yağlayıcılar arasında yağ, gres ve grafit tozu bulunur.
3. Bilyalı rulmanlar veya makaralar kullanma: Bilyalı rulmanlar ve makaralar, kayma sürtünmesini çok daha düşük olan yuvarlanma sürtünmesiyle değiştirerek sürtünmeyi azaltır.
4. Aerodinamik şekilleri kullanma: Bir sürtünme türü olan hava direnci durumunda, aerodinamik şekiller sürtünmeyi azaltarak sürtünmeyi azaltabilir.
5. Sürtünme katsayısı düşük olan malzemelerin kullanılması: Bazı malzemeler doğal olarak düşük sürtünme katsayılarına sahiptir, yani diğer yüzeylerle temas ettiğinde daha az sürtünme üretirler. Bu tür malzemelerin örnekleri arasında Teflon ve bazı plastikler yer alır.
6. Yaylar veya elastik malzemeler kullanmak: Yaylar ve elastik malzemeler yüzeylerin birbiriyle temasını engelleyerek enerjiyi emebilir ve sürtünmeyi azaltabilir.
7. Temas açısını değiştirme: Bazı durumlarda iki yüzeyin temas ettiği açının değiştirilmesi sürtünmeyi azaltabilir. Örneğin eğimli düzlemlerin veya rampaların kullanılması, nesneleri hareket ettirmek için gereken kuvveti azaltabilir.